Vlada zabranila izjave u vezi sa virusom, dozvolu ima samo Krizni štab

Vlada Srbije donela je odluku da je za sve informacije u vezi sa novim virusom korona isključivo zadužen Кrizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić. Brojni novinari saglasni su da je zbog zatvorenih institucija ionako teško doći do zvaničnih informacija, a da će posle ove odluke to biti nemoguće.

U zaključku Vlade objavljenom u današnjem Službenom glasniku se kaže da svi gradonačelnici, predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave sve informacije u vezi sa novim virusom u njihovim mestima šalju isključivo i samo Kriznom štabu.

To isto treba da rade i sve zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koje obavljaju zdravstvenu delatnost, navodi se u zaključku. „Medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmeravaju ka Кriznom štabu“.

Kaže se da sva obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama data od strane „neovlašćenih lica“ ne mogu da se smatraju „tačnim i proverenim“, a dodaju da ako se to desi mogu da se primene i sankcije uz pomoć „propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja“.

Ovo praktično znači da će novinari za potvrdu bilo koje informacije morati da se obraćaju samo Kriznom štabu.

Ovaj zaključak u posebno težak položaj stavlja lokalne medije, jer su svi lokalni zvaničnici onemogućeni da daju bilo kakve informacije.

Iako za urednicu portala Južne vesti Gordanu Bjeletić ova situacija nije novina jer njihova pitanja inače nisu dobrodošla u lokalnim samoupravama na jugu Srbije, u vanrednom stanju je kako kaže „obaveza da građani budu potpuno i pravovremeno informisani porasla“.

„Ova je situacija iznad problema slobode medija, ovo sada još više utiče na sve građane Srbije među kojima raste osećaj nepoverenja i nezadovoljstva“, kazala je Bjeletić.

I bez ovakvog zaključka Vlade, gradske vlasti u Nišu su uglavnom ćutale na pitanja u vezi sa novim virusom. Južne vesti su zbog toga čak zaposlile i dopisnika iz Beograda koji redovno postavlja pitanja na konferencijama za štampu Kriznog štaba.

Za to danas, međutim, nije imao priliku, jer novinarima nisu bila dozvoljena pitanja.

„Da je naš novinar danas na konferenciji dobio priliku da pita, pitao bi da li predstavnici Štaba uopšte znaju kako se mere koje donose primenjuju širom Srbije. Da li znaju koliko građana pita kako da ostvare zdravstvenu zaštitu kada im se niko ne javlja na telefon, kada ne znaju gde da idu, da li u Dom zdravlja ili Klinički centar, šta kada ih niko ne primi a imaju simptome, zašto na jugu Srbije nema testiranja“.

Na svom tviter nalogu reagovao je i glavni urednik televizije N1 Jugoslav Ćosić koji je napisao da je Vlada ovom odlukom „suspendovala sve državne izvore informacija osim štaba i sopstvenih saopštenja“.

„Ovo je neodrživo. Jeste vanredno, ali nije ratno stanje. Opasne su samo lažne informacije, tačne su za građane korisne. Nisu opasni izvori sami za sebe. Opasni su izvori lažnih vesti“, napisao je on.

Na zaključak Vlade, većeras su reagovale i pojedine nevladine organizacije.

Građanske inicijative tako navode da ovo rešenje nije u skladu „sa apelima eksperata Ujedinjenih nacija, kao ni apelom predsednica Evropske Komisije Ursule fon der Lajen da se novinarima omogući nesmetan rad kako bi se građanima obezbedio pristup ključnim informacijama“.

IZVOR: Raskrikavanje

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *