Zašto Ministarstvo krije predlagače i biografije kandidata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, LokalPres, ANEM i NDNV (Koalicija) i Asocijacija medija (Asocijacija) traže od Ministarstva kulture i informisanja da uz imena članova komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, koja su objavljena danas, nakon jučerašnjeg zahteva Koalicije i Asocijacije, saopšte i organizacije i asocijacije koje su ih predložile.

Takođe, Koalicija i Asocijacija očekuju od Ministarstva kulture i informisanja da objavi predloge svih kandidati koje su mu u propisanom roku dostavljeni za izbor članova komisija, sa njihovim biografijama. Samo tako, ističe Koalicija i Asocijacija, javnost će moći da ima potpun uvid koji kandidati su predloženi, a koji izabarani u komisije za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa.

Koalicija i Asocijacija juče su objavile da komisije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskihi medijskih udruženja, već naprotiv, od predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro. Koalicija i Asocijacija ističu da u postojećem sastavu komisija najveća i najreprezenativnije novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova komisija.

Članica koalicije Lokal Pres ima dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana. Pored imena čak 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti. U komisije su imenovana i tri činovnika državnih organa, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *