Značaj poštanskih povratnica za bezbednost novinara u Srbiji i slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića

Dok bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović najavljuje kandidaturu za gradonačelnika, daje intervjue i besramno tvrdi kako kuća novinara nije izgorela – i to pošto je on zbog tog zločina prvostepeno osuđen – čitav proces je zaustavljen zato što sud ne može da utvrdi da li su žalbe na presudu blagovremeno poslate jer su izgubljene poštanske povratnice. Advokatica Milana Jovanovića do danas nije ni dobila žalbe odbrane.

ok blokirana prvostepena presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića tri meseca tavori u sudu, Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka, nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za to zlodelo, ovih dana uveseljava ili sablažnjava (kako koga) internet publiku posredstvom Jutjub kanala Slavija info.

Za samo jedan dan više od 53.000 ljudi pogledalo je intervju u kome Simonović, pored drugih eksplozivnih stvari, kaže da je paljenje kuće bila televizijska montaža, jer, tvrdi, nije izgorela kuća, nego garaža.

Samouvereno najavljuje i uključivanje u trku za gradonačelnika Beograda, što govori da izdržavanje kazne nije na njegovoj agendi. Ko još vodi predizbornu kampanju iz zatvora?

Intervju je, uz to, začinjen i brojnim uvredama na račun novinara i medija, iz već poznatog repertoara sa suđenja u Drugom osnovnom sudu.

Šta omogućava ovakvu samouverenost bivšeg visokog funkcionera Srpske napredne stranke?

Pored čitavog spleta partijsko-koruptivnih okolnosti i ličnih karakteristika, nezanemarljiv vetar u leđa predstavlja i činjenica da prvostepena presuda nije delotvorna dok ne postane pravosnažna.

A između presude i pravosnažnosti isprečile su se odmah na startu – poštanske povratnice. Tačnije, to što ih nema.

Izgubljene poštanske povratnice

Nema dileme da su sve stranke u procesu dobile presudu, jer su na nju napisane žalbe. Nedostaje, međutim, potvrda da su žalbe napisane pravovremeno, jer nema poštanskih povratnica koje svedoče o datumu kad su stranke u postupku primile presudu i da li su se žalile na vreme.

Istražuje se da li su izgubljene ili nikada nisu ni stigle. Bez njih se dalje ne može.

Advokatica oštećenih Ana Matić rekla je za Cenzolovku da je, uvidom u predmet, utvrdila da su izgubljene ove povratnice:

„Izgubljene su povratnice, pa sud sada ne može da oceni blagovremenost žalbe. Sud je tražio izveštaj od pošte.“

Presuda, koja je mnogima ulila kratkotrajnu veru da su zločini protiv novinara kažnjivi, već tri meseca je blokirana u sudu i ne može čak da uđe ni u proceduru, koja, ni inače, nije brz proces. Do polovine aprila presuda je bila na pisarnici jer nije bilo sudije da je preuzme, a sada je zakočena „nedokučivim putevima“ Pošte Srbije.

Procedura koju jedna presuda mora da prođe naizgled je vrlo jednostavna, mada najčešće nije ni brza ni efikasna. Sud je dužan da presudu prosledi svim stranama, zatim prikupi žalbe na presudu, eventualno i odgovore na sve žalbe, i tako spakovan paket uputi Apelacionom sudu.

Apelacija razmotri žalbe i može da ih odbaci i odmah potvrdi presudu. Ukoliko uvaži jednu ili sve žalbe, predmet se vraća na ponovni postupak, koji može da traje koliko i prvostepeni. Pa ponovo žalbe, ponovo apelacija.

Za to vreme okrivljeni je slobodan, može da se bavi i predizbornim kampanjama, dok žrtva ne može da očekuje obeštećenje – ni moralno ni materijalno.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top