Ana Lalić među svetskim herojima informisanja tokom pandemije

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić uvrštena je među 30 heroja informisanja u svetu tokom pandemije koronavirusa, u izboru međunarodne medijske organizacije Reporteri bez granica.

Novosadska novinarka bila je privedena zbog teksta o nedostatku osnovne opreme i o haotičnim uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine tokom pandemije, u momentu kada je na snazi bio cenzorski zaključak Vlade Srbije o centralizovanom informisanju.

Među heroine i heroje, Reporteri bez granica uvrstili su novinarke i novinare, uzbunjivače i medije širom sveta.

Neke od njih Reporteri su proglasili herojima zbog toga što su se borili protiv dezinformacija i lažnih vesti, pojedini novinari su zbog hrabrog izveštavanja bili hapšeni, neki su kritikovali odluke predsednika država, drugi su bili uzbunjivači…

Generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloar izjavio je da su pojedinci toliko rizikovali kako bi istinito izveštavali o pandemiji da su zbog toga preminuli, nestali ili su bili hapšeni.

„Procesuirani, napadani, vređani – mnogi su platili visoku cenu za odbranu prava na informisanost i za borbu protiv glasina i dezinformacija koje su pogoršavale posledice ove krize javnog zdravlja. Ovi novi heroji nas podsećaju da novinarstvo može da spasi živote. Oni zaslužuju našu pažnju i divljenje“, naveo je Deloar.

RSF posebno podseća na kineske heroje, lekara Lija Venlianga, koji je prvi upozorio svet na početak epidemije, zbog čega je uhapšen, da bi na kraju preminuo od posledica infekcije kovidom 19, i advokata Čena Kjušija, koji je izveštavao o haosu u bolnicama u Vuhanu. On je  prisilno stavljen u karantin, da bi mu se na kraju izgubio svaki trag.

Iz regiona, reporteri su među heroje uvrstili i slovenačkog istraživačkog novinara Blaža Zgagu, koji je na društvenim mrežama i medijima napadan pošto je tražio informacije o zarazi u Sloveniji.

U Bangladešu se sudi karikaturisti Ahmedu Kabiru Kišoreu, koji može da dobije doživotnu robiju zbog crteža kojima osuđuje korupciju.

U Ekvadoru je 13 novinara umrlo od koronavirusa tokom izveštavanja o epidemiji u toj zemlji.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *