Analiza BIRN-a: Bez napretka u oblasti slobode medija

Stalno sužavanje slobode medija i slobode izražavanja, kao i nepostojanje okruženja koje doprinosi razvoju profesionalnog i održivog medijskog sektora predstavljaju razloge za zabrinutost, zaključak je BIRN-ovog izveštaja koji je predstavljen 12. decembra u EU info centru

BIRN Srbija podnela je alternativni izveštaj o realizaiji planiranih mera Delegaciji EU u Srbiji kao doprinos izradi narednog Izveštaja Evropske komisije o napretku zemlje koji bi trebalo da bude objavljen na proleće 2019. godine.

Izveštaj je usmeren na pregovaračko Poglavlje 23 – pravosuđe i ljudska prava, naročito odeljak o slobodi izražavanja, dajući uvid i u alternativno gledište na napredak ostvaren u ovoj oblasti.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da se ne može primetiti mnogo napretka pošto nedostaje pluralizam sadržaja, zakonodavni okvir se ne sprovodi u potpunosti, povećavaju se administrativni pritisci na nezavisne medije, značajne zloupotrebe sredstava kroz šeme sufinansiranja projekata još uvek postoje, a mediji se često diskriminišu zbog svojih uređivačkih politika.

Pored toga, javni diskurs i neprijateljske izjave najviših zvaničnika ugrožavaju slobode medija i stavljaju dodatni pritisak na nezavisne medijske kuće.

Poseban akcenat u izveštaju stavljen je na raspodelu državnih sredstava u medijskom sektoru, pošto dugoročni monitoring BIRN-a ukazuje na to da je to jedan od ključnih preduslova za ekonomsku održivost medijskih kuća i kao takav, moćno sredstvo zloupotrebe i korupcije.

Nezavisne medijske i novinarske organizacije su sprovele delimičan monitoring nad sistemom sufinansiranja i prijavile brojne probleme u sprovođenju, kao i ozbiljne zloupotrebe ovog modela finansiranja kroz koji je dodeljeno oko 1,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top