Apelacioni sud probio zakonski rok za odlučivanje u procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Probijen je zakonski rok od četiri meseca da Apelacioni sud odgovori na žalbe optuženih i tužioca, navodno zbog kompleksnosti predmeta. Obesmišljava se pravda i u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije prekoračenjem svih razumnih rokova za donošenje konačne presude. Upozoravajuće deluju reči teško bolesnog Milana Jovanovića: „Ne znam da li ću živ dočekati kraj suđenja”.

 

Da je Apelacioni sud poštovao Zakon o krivičnom postupku (ZKP), odluka o prvostepenoj presudi kojom se Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka, i još dvojica osuđenih na ukupno 12 godina i osam meseci zatvora za teško delo ugrožavanja opšte sigurnosti podstrekavanjem, bila bi doneta još 7. septembra.

Nije ovo presedan. Nažalost, kršenje i prekoračivanje rokova videli smo i u postupku za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, gde je Apelacioni sud držao spise 10 meseci, iako ga zakon obavezuje da o prvostepenoj presudi donese odluku u roku od najviše četiri meseca.

Danas, krajem novembra, dva i po meseca posle zakonskog roka u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, ne samo što nije poznata odluka Apelacionog suda već je neizvesno i kad će biti doneta.

Ne znamo da li se sudije u apelaciji drže i svog roka od 30 dana kojim je ograničeno vreme njihovog većanja, jer kažu da je taj rok „instrukcioni”, kao ni kad je taj rok počeo da teče.

Milan Jovanović bez prava da sazna rokove

Izvesno je, a to za Cenzolovku priznaju i u Apelacionom sudu, da je rok po ZKP-u prekršen. Nakon toga je sve postalo potpuno bezobalno i nedefinisano, kao u priči o legendarnoj Đekni. Jer, pretres je zatvoren za javnost i zbog toga je nemoguće saznati kad su sudije počele da većaju o njemu. Znamo samo da je 14. oktobra održana javna sednica.

Nije pretres zatvoren, odnosno tajan, samo za javnost, već i za same oštećene. Milan Jovanović i Jela Deljanin, kojima je zapaljena kuća u decembru 2018. godine, stariji bračni par, teško narušenog zdravlja i nedovršene kuće, mogu samo da broje dane prekoračenih rokova.

A svaki dan, kako je to rekla njihova advokatica Ana Matić prošlog petka na suđenju Igoru Novakoviću, čini se ko večnost.

Hajdemo redom.

Član 461 ZKP-a, koji definiše rokove za postupanje Apelacionog suda, kaže sledeće:

„Drugostepeni sud je dužan da svoju odluku sa spisima dostavi prvostepenom sudu najkasnije u roku od četiri meseca, a ako je optuženi u pritvoru, najkasnije u roku od tri meseca od dana kada je sudija izvestilac primio spise tog suda sa predlogom javnog tužioca.

U naročito složenim predmetima, rok iz stava 2 ovog člana može se rešenjem predsednika drugostepenog suda produžiti najviše za još 60 dana, a ako je optuženi u pritvoru, najviše za još 30 dana.”

Cenzolovka je od Drugog osnovnog suda dobila precizne datume i objašnjenja šta se i kada događalo sa predmetom nakon što je sudija Slavko Žugić 23. februara presudio u procesu za paljenje kuće Milana Jovanovića.

„Predmet je ekspedovan iz suda u Apelacioni sud 7. juna 2021. godine”, odgovorila je Irina Kovačević, sudija zadužena za kontakte sa medijima.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *