Đačka greška pokrenula raspravu o autorskim pravima na internetu

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju da dobiju dozvolu osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud EU, dajući vetar u leđa kreativnim industrijama.

Regulatori navode da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umetnicima i izdavačima prava na zaradu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ) usledila je nakon što je jedan srednjoškolac u Nemačkoj skinuo fotografiju Kordobe sa internet-stranice putničke agencije kako bi ilustrovao prezentaciju koja je potom objavljena na internet-stranici škole.

Fotograf Dirk Renkhof je zbog toga tužio grad Valtrop i nemačku saveznu državu Severnu Rajnu – Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 evra.

„Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internet-stranici uz dozvolu autora, zahteva autorizaciju tog istog autora“, navele su sudije.

„Objavljivanjem na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici“, dodali su oni.

Presuda bi mogla za rezultat da ima seriju parnica u kojima bi umetnici zaštitili svoja prava, rekao je konsultant Nils Rauer.

„Ideja je da mi kao društvo moramo poštovati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namera Evropske komisije, Evropskog parlamenta i suda je upravo to“, dodao je on.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *