Dodela nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je nagradu za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević” nominovinanim novinarkama.  NUNS već 16 godina to čini uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Ceremonija dodele nagrada počela je u 12 časova u beogradskom Dorćol Placu.

 

Naime, novinarka televizije N1 Jelena Zorić jedna je od dobitnica nagrade. Ona je nagrađena za emisiju “Optužnica – Jovanjica”, koja je emitovana na N1.

“Ova nagrada je velika čast, posebno zato što nosi ime Dejana Anastasijevića, našeg kolege”, izjavila je Jelena Zorić.

Nagradu u kategoriji onlajn medija dobila je novinarka BIRN-a Natalija Jovanović za tekst “Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog”.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za tekst “Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje”, objavljen u nedeljniku NIN.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS, kazao je da ovogodišnji nominovani prilozi oslikavaju “naše u velikoj meri dezorijentisano društvo i poprilično razvaljenu državu”.

“Poslednjih godina se borimo za slobode I prava koja smo već bili izborili nakon demokratskih promena 2000. godine”, rekao je on.

Međutim, kako je rekao, koleginice i kolege koji su nadahnutli slobodom i istinom uradili su velike stvari u protekloj godini.

“Oni su razlog da ne odustajemo u borbi za naše slobode i da verujemo da u ovoj zemlji i dalje može biti bolje”, rekao je on.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri čestitao je dobitnicima.

“Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu”, rekao je on.

Kako je saopšteno iz udruženja, na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 47 istraživačkih medijskih priloga koji su objavljeni u 22 različita medija u periodu od 20. aprila 2020. do 20. marta 2021. godine.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *