Emisiona tehnika seli lokalne i regionalne televizije u multipleks 1

Kolege iz lokalnih i regionalnih televizija javile su Udruženju novinara Srbije (UNS) da će ih preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ iz multipleksa 2 prebaciti u multipleks 1.

V.d. direktora JP „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić potvrdio je UNS-u ovu informaciju i rekao da multipleks 2, namenjen regionalnim i lokalnim televizijama, neće biti ugašen, već će biti u stanju mirovanja.  „Drugi multipleks neće biti ugašen, on će i dalje postojati. Ipak, lokalni i regionalni emiteri će biti prebačeni u prvi multipkleks zbog racionalizacije troškova i potrošnje. Nije neophodno da rade oba multipleksa“, rekao je Gogić.  V.d. direktora „Emisione tehnike“ je UNS-u potvrdio da ovo javno preduzeće ima problema sa naplatom troškova od medija na lokalu.

 „Mi se različitim sporazumima koje sklapamo sa njima trudimo da zajedno te probleme rešimo. Cilj nam je da uvek pomognemo medijima da opstanu. Zbog toga smo sada odlučili da je najbolje da ih sve prebacimo na prvi multipleks zajedno sa nacionalnim televizijama i tako i sebi racionalizujemo troškove. Biće bolje i nama i njima“, rekao je Gogić.

Kako dodaje, emiteri koji prelaze u multipleks 1 zbog ovog premeštanja neće imati nikakvih problema, čak će imati bolji servis i vidljivost veću za oko 0.5 procenata. Promeniće samo broj kanala na kom se emituju.

„Naknada će im ostati ista s obzirom na to da će i dalje imati istu zonu pokrivanja“, kaže Gogić.

Proces prebacivanja u multipleks 2 je, kako nam je rečeno, počeo u julu.

„Mislim da smo u Vojvodini do sada skoro ceo proces završili. Nismo sebi postavili rokove do kad moramo to da završimo“, rekao je Gogić.

Na pitanje UNS-a da li prebacivanje emitera sa lokalnom i regionalnom zonom pokrivanja u multipleks 1 ima veze i sa velikim brojem postupaka za oduzimanje dozvola zbog neplaćanja nakanada koje je REM pokrenuo, Gogić, ali i generalni sekretar REM-a Nenad Janković, kažu da nikakve povezanosti nema.

„Prilikom prelaska sa analognog na digitalni sistem postojao je pravilnik kojim je regulisano da nacionalni emiteri idu na multipleks 1, a regionalni i lokalni na multipleks 2. ‘Emisiona tehnika i veze’ je to uradila u skladu sa pravilnikom i razradila je spektar frekvencija. Nisam čuo do sad o prebacivanju lokalnih i regionalnih emitera na multipleks 1, ali tu ne treba da išta bude sporno. To, takođe, nema nikakve veze sa odlukama REM-a. ‘Emisiona tehnika’ sada može, u zavisnosti od toga kako smatraju da im je najbolje da iskoriste svoje kapacitete, da to menja. Emiterima neće biti naneta šteta jer neće izgubiti vidljivost“, rekao je Janković.

Izvor: UNS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top