Do sada 114 lokalnih samouprava raspisalo konkurse za medijske projekte

Prema podacima Udruženja novinara Srbije, konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja raspisalo je 114 lokalnih samouprava do danas

Konkurse za 2017. godinu nisu raspisale 52 lokalne samouprave.                                                       Ukupno je za tekuću godinu raspisano 120 konkursa, a šest opština i gradova raspisalo je konkurse po dva puta.  Ministarstvo kulture i informisanja u martu ove godine raspisalo je sedam konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Vojvođanski sekretarijat za kulturu i javno informisanje raspisao je konkurse u dve navrata, u martu četiri i u julu još dva.

Prema evidenciji UNS-a, od ukupnog broja raspisanih konkursa u opštinama i gradovima u posmatranom periodu, u trenutku objavljivanja, njih 46 nije bilo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) reagovala je u svih 46 slučajeva i zatražila od lokalnih samouprava da konkurse usklade sa propisima. To je uradilo 39 lokalnih samouprava.

U sedam lokalnih samouprava, zbog odbijanja nadležnih da konkurse usklade sa Zakonom i Pravilnikom, Koalicija nije predložila kandidate za članove komisija za ocenjivanje projekata.

U tri opštine Požarevacu, Novom Kneževcu i Apatinu konkursi su poništeni, jer nisu bili u skladu sa Zakonom i Pravilinikom. U Apatinu i Požarevcu naknadno je raspisan drugi konkurs, usklađen sa propisima, pa je Koalicija u tim opštinama predložila kandidate za članove komisija.

Izvor: UNS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top