Evropski parlament oformio posebno telo za borbu protiv dezinformacija

Evropski parlament je na poslednjoj sednici doneo odluku da oformi posebno telo za borbu sa dezinformacijama – Odbor za strano mešanje u demokratske procese u EU. Njegov zadatak će prvenstveno biti da nadzire širenje dezinformacija u državama Unije.

Osnivanje specijalnog sajta za borbu protiv dezinformacija, posebne službe koja se bavi analizom medijskih napisa, stalna saradnja sa mrežnim plaftormama i društvenim mrežama i aktivnosti na suzbijanju lažnih objava, to je samo deo borbe Brisela sa dezinformacijama.

EP otišao je i korak dalje i osnovao posebno telo – Odbor o stranom mešanju u demokratske procese u EU. Taj odbor baviće se dezinformacijama, analizirajući na koji način one utiču na kršenje ili zaobizlaženje ključnih izbornih pravila.

Poslednih godina sve su češće optužbe na račun ruskog mešanja u izborne procese drugih država širom sveta. Ipak, od izbijanja zdravstvene krize, prstom se upire ne samo u Moksvu, nego i Peking. Ali u Briselu veruju da su im motivi različiti – tvrde da Rusija želi da ugrozi stabilnost EU, a Kina da sebe predstavi u boljem svetlu nakon pandemije. I upozoravaju da pojedine evropske vlade pribegavaju sličnim metodama

„Istovremeno, postoji veliki rizik od toga da vlade koriste „infodemiju“ kao izgovor za ograncavanje osnovnih prava i slobode izrazavanja. Evropska unija tome mora da se suprotstavi. Puno smo se bavili tim zabrinjavajućim trendovima i bavimo se promocijom strateških komunikacija i javne diplomatije u našem susedstvu, posebno na Zapadnom Balkanu“, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel.

Ponašanje političara u regionu Zapadnog Balkana posebno je zabolelo Brisel, zbog negiranja pomoći koju je slala EU tokom najgorih dana pandemije, nauštrb glasnih hvalospeva upućenih Rusiji i Kini.

A koliko su stvari ozbiljne pokazuje i podatak da je veći broj ljudi završio u bolnici jer su poverovali u lažne vesti da izbeljivači ubijaju virus, ili događaj iz Holandije prošlog meseca porušena infrastruktura za 5G tehnologiju, zbog širenja lažnih vesti da ona izaziva COVID-19.

Autor: Nikola Radišić   Izvor: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *