Zabrana emitovanja bojkot-spotova zakonski neutemeljena, REM posvećen stvaranju iluzije o ravnopravnosti

U zakonu ne postoji zabrana političkog oglašavanja tokom predizborne kampanje za političke subjekte koji ne učestvuju na izborima, a ne postoji ni definicija šta političko oglašavanje podrazumeva, pa je nejasno na osnovu čega REM procenjuje da li ima osnova da neki spot bude zabranjen.

Ukinuvši Pravilnik koji je regulisao ponašanje svih elektronskih medija tokom predizborne kampanje, a koji je jedini nudio definiciju i pravila političkog oglašavanja, REM je i sebe doveo u nezgodnu situaciju, pa je prilikom zabranjivanja spotova o bojkotu imao problem da pronađe adekvatno zakonsko obrazloženje.

Iako je stručna javnost krajem prošle godine, na upriličenoj javnoj raspravi, insistirala da je neophodno doneti obavezujući pravilnik za ponašanje svih elektronskih medija tokom predizborne kampanje, REM je čvrsto ostao pri svom stavu, pa je u februaru 2020. usvojio obavezujući pravilnik samo za javne medijske servise, dok je za elektronske medije u privatnom vlasništvu doneo kratku, neobavezujuću preporuku.

Tako su novi pravilnik i nova preporuka zamenili nekadašnji opšti Pravilnik o obavezama emitera tokom predizborne kampanje koji je REM neočekivano povukao u februaru 2019.

Izuzevši sve komercijalne medije od obavezujuće regulative, uključujući i one sa nacionalnom frekvencijom, REM je emiterima ostavio na volju da sami odlučuju o pitanjima koja su do tada bila uređena povučenim Pravilnikom, a koja se tiču kako načina informisanja javnosti o predizbornim aktivnostima tako i osetljivog pitanja političkog oglašavanja.

REM verovatno nije računao da bi se ukidanjem pomenutog pravilnika, koji je jedini nudio definiciju političkog oglašavanja i donekle uređivao tu oblast, i sam mogao naći u nezgodnoj situaciji u pokušaju da obrazloži svoje odluke prema komercijalnim emiterima koji prikazuju predizborne spotove.

Toga je sigurno postao svestan ovih dana kada je donosio odluku o zabrani spotova koji promovišu bojkot izbora. REM je od 12. do 17. juna od TV N1 i TV Nova S dva puta zatražio obustavljanje emitovanje spotova o bojkotu, pri čemu su ti zahtevi bili utemeljeni u neobično izabranim i, reklo bi se, neadekvatnim članovima zakona.

Izvor: Cenzolovka

Više informacija možete pročitati OVDE.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top