Facebook i Google zarađuju milijarde od vesti, ali odbijaju da plate medijima

Facebook je odbio poziv australijske vlade i novinskih kompanija za podelu prihoda od oglašavanja s medijima, sugerišući da bi radije ukinuo vesti na svojoj platformi.

Američki tehnološki džin saopštio je u prijavi australijskom regulatoru tržišnog takmičenja da vesti predstavljaju „vrlo mali deo“ korišćenog sadržaja kod prosečnog korisnika.

„Kada bismo ukinuli novinske sadržaje, uvereni smo da uticaj na Fejsbukove financijske pokazatelje u Australiji ne bi bio značajan“, saopštio je Facebook u blagoj pretnji bojkotovanja lokalnih novinskih kompanija.

Dodao je da bi, s obzirom na društvenu vrednost i korist za medije, želeo da nastavi da prenosi objave novinskih kuća.

Sledeći druge zemlje, Australija će predstaviti planove kojima želi da prisili Facebook i Google na podelu prihoda od oglašavanja koje zarađuju od vesti objavljenih na tim platformama.

Inicijativu su snažno podržale dve najveće australijske medijske kompanije – Rupert Murdoch News Corp i Nine Entertainment.

Tvrde da su krizu koja preplavljuje novinsku industriju širom sveta uglavnom prouzrokovali Google, Facebook i druge velike tehnološke kompanije koje su uzele ogromnu većinu prihoda od internet oglašavanja, bez poštene nadoknade medijskim kompanijama.

U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene da smanje broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija su privremeno obustavili rad ili su zatvoreni poslednjih godina.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *