Istraživanje: Raste podrška građana nezavisnim medijima

Poverenje u medije i dalje je nisko, ali raste broj građana koji nezavisne medije prepoznaje kao značajne izvore informisanja, kao i podrška koju su građani starosti 25-55 godina spremni da im pruže, zaključak je istraživanja „Ponašanje publike i efekti kampanje za podršku nezavisnim medijima“, saopšteno je iz agencije Komunis.

 

Istraživanje, koje je za USAID projekat jačanja okruženja za održivost medija u oktobru sproveo CESID, u saradnji sa Komunisom, na 1.015 ispitanika, pokazuje da 38 odsto ljudi smatra nezavisne medije važnim izvorom informacija, dok je 18 odsto spremno i da ih finansijski podrži, što je za sedam odsto više nego 2019. godine.

Za razliku od 2019, kada je čak 79 odsto građana odgovorilo da ne bi novčano, kroz pretplatu ili donaciju, podržalo rad tih medija, danas je taj broj značajno manji – 64 odsto. Istraživanje je pokazalo da bi građani u proseku bili spremni da izdvoje 866 dinara za podršku medijima, a da su omiljene forme finansijske podrške donacije, 43 odsto, i pretplata, 24 odsto.

Na pitanje zašto bi podržali rad lokalnih i nezavisnih medija, građani najčešće navode da se oni bave temama koje su ispitanicima važne i interesantne (28 odsto), ili da im omogućavaju pristup informacijama koje nemaju drugi mediji (11 odsto).

Istraživanje daje zanimljiv uvid i u značajne promene u navikama izazvane globalnom pandemijom koronavirusa, pa tako sada 43 odsto ispitanika bira onlajn plaćanje, za razliku od prošlogodišnjih 18 odsto.

Izvor: Fonet

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top