Kožul: Pretnje onima koji govore o genocidu u Srebrenici su dozvoljene, ali govoriti o samom genocidu – nije

Dopisnik Federalne televizije iz BiH Dejan Kožul dao je danas iskaz u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog serije pretnji koje od sredine maja dobija na društvenim mrežama, a koje su usledile nakon stava koji je izneo – o jednom muralu.

 

Zbog serije pretnji koje je poslednjih nekoliko dana dobio putem društvenih mreža, a po objavljivanju fotografije prekrečenog murala haškog optuženika Ratka Mladića, novinar Dejan Kožul dao je iskaz u Odeljenju za visokotehnološki kriminal Republičkog tužilaštva.

U razgovoru za Cenzolovku Kožul podseća da su pretnje počele sredinom maja, po objavljivanju njegovog stava u dnevnom listu Danas. U tom tekstu govori se o muralu sa dva ikonične figure unutar Srpske pravoslavne crkve – patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija, a na koji je dopisan tekst: „Gej je okej“.

Posle prekrečenog Mladićevog murala, kako kaže, pretnje su se intenzivirale.

„Počelo je još s objavljivanjem onog prvog murala, a ovde su se nadovezali. To su strašne pretnje. Postale su i učestalije. Postavio sam fotografiju, nisam učinio nikakvo krivično delo, za razliku od onih koji su se javili i pretili. To već jeste krivično delo. Jasno vidimo kako se menjaju teze, ti svojim radom navodno provociraš, a onda se bilo kakvo nasilje opravdava. Ne samo kad je u pitanju Srebrenica već i slučajevi silovanja ili drugi primeri u javnosti, matrica je uvek ista“, smatra dopisnik Federalne televizije.

Na pitanje Cenzolovke da li na poslednje pretnje gleda u kontekstu očekivanja haške presude Mladiću, Kožul kaže da „dobar deo njih koji prete zbog Mladića i ne zna da mu se 8. juna izriče presuda“.

„Definitivno je ovo postalo prihvatljivo ponašanje. Govoriti o genocidu – nije. Ovde se više ne radi o negiranju, nego o veličanju genocida. Prešli smo na sledeći nivo.“

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *