Matić: Novinar Milan Pantić ubijen zbog istraživanja privatizacije Cementare Novi Popovac

Postoji novi materijalni dokaz u vezi sa ubistvom novinara iz Jagodine Milana Pantića pre 20 godina, kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, i ističe da je jasno kako iza zločina stoji organizovana kriminalna grupa u kojoj su i političari, ali, uprkos svemu, u Tužilaštvu za organizovani kriminal za Cenzolovku kažu da neće preuzeti ovaj slučaj.

 

„Da, ono što je pisao i ono što bi tek pisao o privatizaciji Cementare Novi Popovac u Paraćinu koštalo je života Milana Pantića“, saopštio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, 20 godina posle likvidacije dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.

Tog 11. juna 2001. godine Pantić je presretnut u ulazu zgrade u kojoj je živeo, dok se vraćao iz prodavnice sa veknom hleba i mlekom. Metalnom šipkom nanete su mu smrtonosne povrede po glavi. Ostao je da leži u ogromnoj lokvi krvi.

Od početka se govorilo da se motivi za ubistvo kriju u Pantićevim novinarskim tekstovima. Spominjalo se više privatizacija u Pomoravlju. Istraga je u jednom trenutku bila usmerena ka Jagodinskoj pivari, ali nije dala rezultate.

Ubijen i zbog onog što je nameravao da objavi

Matić za Cenzolovku ocenjuje da je posle podizanja optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije i nakon što je radnu grupu MUP-a preuzeo inspektor Dragan Kecman bilo vidljivih pomaka u istrazi ubistva Pantića.

U prvih nekoliko meseci došlo se do novog ugla gledanja na stari zločin, kaže Matić.

Komisija je tako zaključila da je motiv za Pantićevo ubistvo povezan s privatizacijom Cementare, kao i da iza napada stoji „organizovana kriminalna grupa u kojoj se prožimaju politički aspekt (nalogodavci) i kriminalni aspekt (izvršioci)“.

„Mislim da nije u pitanju samo ono što je Pantić u svojim tekstovima objavio, nego, u još većoj meri, ono što bi tek objavio“, smatra Matić. „Ovo je bila neka vrsta preventive. Video sam fotografije s lica mesta, užasne su. Čovek je kao pas ubijen ispred svog stana. Da je bio svestan težine informacija koje poseduje, nisam siguran da li bi ih objavljivao.“

Matić je ranije isticao da neposredne izvršioce čini naručena ekipa kriminalaca koja nema nikakve veze s motivima onih koji su ih unajmili samo da obave likvidaciju.

On u otvorenom pismu povodom godišnjice ubistva novinara sugeriše da je policiji i tužilaštvu poznat čitav niz informacija.

* Prvo, postoje imena ljudi koji su izvršili ubistvo. Lik ubice prepoznat je i preko fotografije i preko foto-robota.

* Drugo, poznato je ko je tajno pratio Pantića u njegovom selu, nekoliko dana pred likvidaciju.

* Treće, poznato je ko je stajao ispred zgrade ubijenog, tajno ga pratio i opservirao ga.

* Četvrto, poznat je motiv ubistva, ime osobe koja ga je ubila, organizacija, kriminalna grupa koja je sve osmislila.

Matić u svom obraćanju javnosti pita:

„Da li je moguće da je moćan pojedinac iz tadašnje, tzv. demokratske vlasti (Vlade) mogao poslati telefaks postupajućem sudiji u Kragujevcu, sa naređenjem da donese presudu po tim direktivama, a da je samo ročište – potvrda poruke iz tog telefaksa i takve odluke, kojom se privredni gigant, o čijoj privatizaciji je pisao kolega Pantić, što je bio neposredan povod za njegovo ubistvo, oslobodi plaćanja računa za potrošeni gas (u vrednosti od 12 miliona dolara)?“

Više informacija možete pročitati OVDE.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *