Novinari u Kragujevcu dočekali medijski konkurs

Kragujevac, koji nikad do sada nije primenio tu zakonsku obavezu, ove godine prvi put raspisao konkurs za projektno sufinansiranje medija.

Grad Kragujevac konačno je raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, i to posle šest i po godina ignorisanja Zakona o medijima – bez ikakvih posledica. U 2021. godini medijima bi trebalo da bude raspodeljeno ukupno 10 miliona dinara, kao što je prethodno najavio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Konkurs je objavljen na zvaničnom sajtu gradske uprave. Rok za podnošenje projekata je 30 dana.

Sredstva će biti podeljena u dve kategorije, pa će tako 9,5 miliona dinara biti raspoređeno medijima putem javnog konkursa, a 500.000 dinara namenjeno je pojedinačnim davanjima.

Najmanji iznos koji po konkursu može da se dodeli jednom projektu jeste 100.000, a najviši četiri miliona dinara.

Gradska uprava je uputila i poziv novinarskim i medijskim udruženjima i medijskim stručnjacima da se prijave za učešće u radu komisije za ocenu projekata.

Ovo je prvi put od 2015. godine, od kada je na snazi projektno sufinansiranje medija, da je Grad Kragujevac raspisao konkurs. U 2015. on je bio raspisan, ali je zbog nepravilnosti, na inicijativu predstavnika medijskih udruženja, poništen.

Konkurs nikada kasnije nije raspisan, jer, po rečima tadašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića, nije bilo novca u budžetu da se on sprovede, iako je svake godine novac bio uredno namenjen u te svrhe. Do sada je novac namenjen medijima iz budžeta uvek bez konkursa odlazio Radio-televiziji Kragujevac, koja se već tri i po godine nezakonito nalazi u vlasništvu Grada Kragujevca.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *