Ministarstvo kulture i informisanja osudilo učestale napade na novinare i medije

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je učestale napade na novinare i medije i pozvalo sve aktere na javnoj sceni da se „suzdrže od pritisaka, pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i redakcija, nezavisno od njihove uređivačke orijentacije“, navodi se u saopštenju.

Kako je navelo Ministarstvo u saopštenju, novinarima i medijskim radnicima moraju biti omogućeni uslovi u kojima neometano obavljaju svoj posao, njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi, a sloboda medijskog izražavanja ne može biti dovedena u pitanje.

„Sve nadležne institucije dužne su blagovremeno da reaguju i postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Istovremeno, Ministarstvo podseća da su svi novinari i mediji dužni da izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije“, navodi se.

Dodaje se da su „proteklih nedelja zastrašivanjem, pretnjama i dovođenjem u kontekst lažnih vesti, novinarke Brankica Stanković, Jelena Zorić, Nataša Kovačev i Darija Ranković bile izložene konstantnim pritiscima zbog svog rada“.

„Uvereni smo da će državni organi nadležni da rasvetle pozadinu ovih napada, u najkraćem roku preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti i da će se protiv počinioca sprovesti odgovarajući postupci“, navodi Ministarstvo.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo kulture i informisanja predložilo formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara kako bi napori na njihovoj zaštiti i bezbednosti bili efikasniji i sveobuhvatniji i kako bi se izgradili nesmetani uslovi za njihov rad.

„Svi akteri u medijskom svetu morali bi da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje opšte klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost. U trenucima kada je žrtvama seksualnog nasilja potrebna podrška svaka aluzija u drugoj vrsti medijskih sadržaja ovakvih tema čini se neprikladna“, navodi se.

Ministarstvo podseća da su „za atmosferu u društvu podjednako zaslužni i odgovorni svi učesnici javnog života i da svi podjednako grade njegovu stabilnost kroz svoj rad i delovanje“.

Izvor: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *