NUNS i NDNV: Cinizam Ministarstva u vreme medijskog mraka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je, u najmanju ruku, cinično da Ministarstvo kulture i informisanja države u kojoj vlada potpuni medijski mrak – optužuje novinarska udruženja da se zalažu za gašenje medija, namerno zaobilazeći činjenicu da ono snosi ogromnu krivicu za katastrofalno stanje u medijskoj sferi.

NUNS i NDNV ostaju na stanovištu da je jedini smisao Vladine uredbe da lokalne samouprave mogu ponovo biti osnivači medija – reetatizacija medija, a o toj nameri svedoči i činjenica da će Tanjug, protivno zakonu, ostati u državnim rukama i nastaviti da deluje kao propagandna mašinerija vlasti.

O nameri da država i dalje bude ključni faktor na medijskom tržištu jasno svedoči i to što niko javno ne saopštava šta se dešava sa državnim kapitalom u Politici i Večernjim novostima i ko je partner državi u ovim medijima.

Osim ovih pitanja, još nema odgovora ni na to ko su ljudi koji pišu nove medijske zakone i novu Medijsku strategiju i po čijem to nalogu rade.

Ministarstvu je dobro poznato da su se reprezentativna novinarska udruženja zalagala za to da novinari budu vlasnici svojih medija, ali da je država učinila apsolutno sve da to spreči, želeći da zadrži kontrolu nad njima. Zbog toga su, kao oblik organizovane kriminalne delatnosti, SNS tajkuni pokupovali medije i od njih napravili partijska glasila, čiji je jedini smisao da “raspamećuju” građane.

Ministarstvo nikada nije reagovalo na drastična kršenja zakona u procesu konkursnog sufinansiranja, koje se pretvorilo u “hranjenje” partijskih medija, nikada nije reagovalo na katastrofalnu zloupotrebu medija i kršenje profesionalnih i etičkih normi, nije reagovalo na instrumentalizaciju medija u predizbornoj kampanji, niti na ugrožavaje bezbednosti novinara i medija, ćutalo je na brze i drakonske kazne medija koji nisu po volji režima, a nije ni rečju osudilo protivzakonito delovanje Regulatornog tela za elektronske medije.

Ali zato, očigledno uspešno, sprovodi politički nalog da se zaokruži državno-partijska medijska struktura i uguši svaka alternativa.

Beograd – Novi Sad, 07.04.2017.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top