NUNS: Ni posle 23 godine nije rasvetljeno ubistvo Dade Vujasinović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da se 8. aprila navršavaju 23 godine od još nerasvetljenog ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović. Ubica naše koleginice nije identifikovan i priveden pravdi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i neprekidnim obećanjima nadležnih državnih organa.

NUNS po 23 put poziva policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

„Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu, i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo“, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

NUNS, takođe, zahteva da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali. Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, pokrenutoj 2015. godine. “Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga”, navodi se u dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u julu 2016. da izveštaj Holandskog forenzičkog instituta ukazuje da povrede koje su izazvale smrt Dade Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Radislava Dada Vujanović bila je novinarka magazina Duga, poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu. Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u Dugi.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 07. aprila 2017.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top