NUNS: Konkursima se finansira propaganda na štetu javnog interesa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je protekle godine u Srbiji objavljeno 155 konkursa za sufinansiranje javnog informisanja, na kojima je raspodeljeno više od 1,6 milijardi dinara.

Budžetskim novcem dominantno je finansirana politička promocija i propaganda na štetu javnog interesa, istraživačkog novinarstva i objektivnog informisanja, ukazuje NUNS.

Od 155 konkursa za sufinansiranje projekata u javnom informisanju, Ministarstvo za kulturu i informisanje objavilo je ih devet i dodelilo 274 miliona dinara.

Vojvođanski Sekretarijat za kulturu i informisanje raspisao je pet konkursa u ukupnoj vrednosti od 64,2 miliona dinara.

Lokalne samouprave objavile su tokom 2019. godine 141 konkurs, od kojih je šest poništeno i ponovo raspisano, u ukupnom iznosu nešto većem od 1,3 milijarde dinara.

Konkurse su zbog nepravilnosti poništile pa objavile nove Obrenovac, Dimitrovgrad, Koceljeva, Nova Varoš, Bujanovac i Kovačica.

Među lokalnim samoupravama u protekloj godini najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio je Beograd – 81 milion dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Knić -200.000 dinara.

NUNS navodi da su ključne slabosti sufinansiranja medija nastavljene i prošle godine, i to na svim nivoima.

Nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, kao i odsustvo pravih medijskih stručnjaka i nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata, najveći su problemi u postupcima odlučivanja o distribuciji novca na javnim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja, zaključuje NUNS.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top