Taksa za RTS i RTV od danas 255 dinara

Taksu za javne medijske servise, Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, građani Srbije će od danas plaćati 255 dinara mesečno, odnosno 35 dinara više nego tokom 2019. godine.

Primenu nove cene od 1. januar 2020. propisuje Zakon o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je Skupština Srbije usvojila 6. decembra prošle godine.

Taksa će se, kao i do sada, naplaćivati preko računa za utrošenu električnu energiju.

U obrazloženju za povećanje cene takse, koje je inicirala Vlada Srbije, navedeno je da se sredstva po osnovu takse za javni servis, kao i njen ukupan iznos utvrđuju u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskoj snazi obveznika.

Prema postojećim zakonskim rešenjima, do 31. decembra 2020. trebalo bi da važi kombinovani model finansiranja javnih servisa, što će reći da će se novac za funkcionisanje RTS-a i RTV-a delom obezbeđivati iz takse, a delom iz budžeta Republike Srbije.

Takav model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine, kada je, uostalom, i uvedena taksa za medijske servise i ona je iznosila 150 dinara do početka 2019. kada je povećana na 220 dinara.

U budžetu Republike Srbije za 2020. godinu za osnovni rad javnih servisa izdvojene su tri milijarde dinara, od čega će 2,1 milijarda pripasti RTS-u, a preostalih 900 miliona dinara RTV-u. Prošle godine je za javne servise iz budžeta bila izdvojena milijarda dinara više.

IZVOR: CENZOLOVKA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *