Obućini nagrada „Stanislav Marinković“, Mariji Stojanović „Nikola Burzan“

Žiri za dodelu nagrade Stanislav Staša Marinković odlučio je većinom glasova da novinarka Jelena Obućina bude dobitnica ovog priznanja za 2021. godinu zbog svog originalnog autorskog pristupa u vođenju i uređivanju emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria koja se emituje na TV Nova S.

„Autorskim pristupom kao i stilski osobenim nastupom, Jelena Obućina je, u saradnji sa svojim kolegama, stvorila vrhunsku informativnu polusatnu emisiju koja pomera standarde u domaćem TV novinarstvu. Emisija koju uređuje i vodi pleni relevantnošću i aktuelnošću sadržaja i ležernom duhovitošću kojom je stilski boji“, navodi se u obrazloženju žirija.

Kako se dodaje, uvodnici Jelene Obućine su suptilne analize, dijagnoze događaja i pojava, svojevrsni satirični eseji koje prenose mnogi mediji, i koji se, ni malo slučajno, poput dobrog virusa šire društvenim mrežama i prepričavaju.

„Jelena Obućina je i vrhunska intervjuerka koja znalački demonstrira najviše domete televizijskog dijaloga. NJeni su razgovori izvanredni primeri profesionalizma zasnovanog na znanju i istraživačkom entuzijazmu u otkrivanju istine i odbrani javnog interesa“, napominje se u odluci žirija.

Prema njihovim navodima, Jelena Obućina je vrhunski stvaralac u novinarstvu – poniženoj i ugroženoj profesiji – čiju čast i smisao brani na najbolji način svojim ukupnim profesionalnim angažmanom. Svojim ukupnim profesionalnim angažmanom brani čast i smisao stvaralaštva i hrabrosti u novinarstvu u vremenu kada je ono poniženo i ugroženo.

„Komentar i intervju, kao tradicionalne novinarske žanrove, Jelena Obućina podigla je na viši nivo, dala im lični pečat, i izdvojila se u prethodnih godinu dana kao novo hrabro lice srpskog žurnalizma, iako je u novinarstvu prisutna skoro 15 godina“, ocenili su članovi žirija.

U užem izboru za nagradu koju dodeljuje list Danas povodom 9. juna Dana lista, ove godine su se našli i redakcija KRIK-a, novinarka CINS-a Jovana Tomić, urednica RTS-a (sada Juronjuza) Svetlana Janićijević i urednik RTS-a Bojan Bosiljčić.

Članovi žirija su posebno pohvalili istraživačke priče redakcija KRIK-a i CINS-a kao primer novinarske hrabrosti i istrajnosti bez kompromisa.

„Žiri je radio u sastavu Dragana Marinković (supruga Stanislava Staše Marinkovića), profesorka FPN-a Snježana Milivojević, urednici u Danasu Ivana Matijević i Aleksandar Milošević, novinar TV N1 Vojislav Stevanović (predstavnik prošlogodišnjih dobitnika), Rade Radovanović (predstavnik osnivača lista Danas) i glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović (predsednik žirija).

Marija Stojanović – istraživačka crta i novinarska radoznalost

Godišnja nagrada Dan Grafa Nikola Burzan za najboljeg novinara lista Danas pripala je većinom glasova žirija novinarki političke rubrike Mariji Stojanović.

Žiri je konstatovao da je Marija kao novinarka ne samo u prethodnih godinu dana već i svojim celokupnim stažom u Danasu uvek uspevala da rubrikama u kojima je radila ponudi odličan sadržaj, a samim tim i čitaocima nova saznanja o najvažnijim društvenim i političkim temama.

„Zahvaljujući jakim izvorima u diplomatskim krugovima omogućila je listu da na stranama političke rubrike i u proteklih godinu dana ima ekskluzivne i relevantne činjenice o položaju Srbije i domaćih političara u svetskim i evropskim krugovima. Njena istraživačka crta i novinarska radoznalost bili su dobitna kombinacija za teme koje su izazivale ne samo pažnju čitalaca, već i da uzburkaju sve političke činioce na domaćoj sceni“, navodi se u odluci žirija.

U razmatranje je, dodaje se, uzeto u obzir i to što je Marija i kao prevodilac dodatno doprinela obogaćivanju sadržaja lista, kao i njena svestranost u praćenju oblasti od unutrašnje i spoljne politike, pa sve do tema iz društva i kulture.

Žiri u sastavu Safeta Biševac, Aleksandra Ćuk, Aleksandar Milošević, Zoran Lazić i Vladimir Živanović istakao je da je ove godine imao izuzetno težak zadatak, pošto je u izboru figuriralo više kvalitetnih kandidata čija su imena razmatrana, a čiji rad svakako zaslužuje pohvalu i podsticaj da nastave da istom energijom doprinose Danasu.

„Zbog toga želimo da naročito istaknemo Katarinu Živanović, Ivanu Šundić Mihovilović, Vesnu Andrić i Olgicu Nikolić, čiji je visoko kvalitetan rad ozbiljno razmotren, a za konačnu odluku su prevagu donele doslovno nijanse. Prilikom odlučivanja razmotren je i rad dopisnika iz Novog Pazara i Vranja, Slađane Novosel i Vojkana Ristića, koji je takođe ocenjen visoko kvalitetnim“, ističe se u obrazloženju žirija.

Izvor: Danas

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top