Olja Bećković o presudi o Hit Tvitu: Značajno za obeshrabrivanje svih plagijatora

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu po tužbi Olje Bećković protiv televizije Pink, njenog vlasnika Željka Mitrovića, autorke i voditeljke Verice Bradić i urednika informativnog programa Gorana Gmitrića, a presudom je utvrđeno da su tuženi povredili autorsko pravo tužilje Olje Bećković na njenom autorskom delu pod nazivom „Utisak nedelje“, saopštio je juče advokat Goran Draganić.

 

„Presudom je takođe utvrđeno da su tuženi kreirali, proizveli, objavili i emitovali na televiziji Pink televizijsku emisiju pod nazivom „Hit tvit“ koja se bitno podudara sa originalnim autorskim delom televizijske emisije „Utisak nedelje“ autora Olje Bećković, naveo je Draganić u saopštenju.

– Prvostepena ili ne, ova presuda je od prvorazrednog značajna za obeshrabrivanje svih plagijatora, svih boja i uzrasta. Verujem da je ovo užasno važno, ne samo za mene nego za sve autore, za sve gledaoce „Utiska nedelje“ i za sve one koji su videli najočigledniju stvar. Mislim i da je za nas kao društvo važno da makar jedan dan i makar u prvostepenoj presudi verujemo da ovde postoji pravda, kaže Bećković za Danas.

Podsetimo, autorka emisije „Utisak nedelje“, koja postoji od 1991. godine i koja je kao autorsko delo deponovana u Autorskoj agenciji od 1994, podnela je početkom prošle godine tužbu nadležnom sudu radi utvrđivanja da je došlo do povrede njenog autorskog prava.

Viši sud u Beogradu je u parničnom postupku, na osnovu svih predloženih dokaza i činjenica, utvrđivao da li su koautori emisije Hit tvit preuzeli originalnu idejnu koncepciju i bitne segmente emisije Utisak nedelje, i time povredili autorska prava autorke Olje Bećković.

Tokom ranijih ročišta, vlasnik TV Pinka Željko Mitrović i voditeljka „Hit tvita“ Verica Bradić tvrdili su da te dve emisije nemaju nikakve sličnosti i da se ne radi o plagijatu, dok je Mitrović čak navodio i da Utisak nedelje nije u vlasništvu Olje Bećković, nego TV Studija B, na kom se prvobitno emisija emitovala.

Nakon prvog održanog ročišta, Bećković je izjavila da očekuje da sud lako donese odluku, te da se nada da će „presuda pomoći“ televiziji Pink i koautorima Hit tvita „da razumeju da plagiranje nije dozvoljeno“.

„Moj najjači utisak je da smo u situaciji da razgovaramo o očiglednim stvarima i da moram na sudu da dokazujem ono što svi vide. Mislim da su Željko Mitrović i Verica Bradić jedini ljudi na svetu koji ne vide da je to plagijat“, rekla je tada Bećković.

Bradić: Prvostepena presuda se ne komentariše

– Prvostepene presude se ne komentarišu, kao ni utakmice posle odigrane prve četvrtine, odgovorila je kratko koautorka i voditeljka Hit tvita Verica Bradić na pitanje našeg lista kako vidi jučerašnju odluku suda. Komentar smo pokušali da dobijemo i od vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, ali on nije odgovarao na poruke.

Izvor: Danas

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *