Milan Jovanović: Osećam se kao meta u vreme otvorenog lova na novinare

Posle najnovijih napada na portal Žig info iz Grocke, čijeg su urednika Željka Matorčevića pre tri godine prebili tako da je završio u bolnici, a novinaru Milanu Jovanoviću spalili kuću, a da zbog tih napada niko do danas pravosnažno nije osuđen, Željko i Milan se ne osećaju bezbedno i misle da šanse da budu ponovo napadnuti nisu male niti da su šala.

 

Položaj novinara u Srbiji najbolje se vidi na primeru Opštine Grocka. Novinar blizak režimu dobije „savetnički“ ugovor težak milion i po dinara, koje mu funkcioner, mimo plate, isplati iz kase koju pune svi građani, a novinari koji su građane obavestili kako se njihov novac troši na „savetničke“ usluge bivaju izloženi brutalnim verbalnim napadima i opasnosti da ponovo budu napadnuti, pošto su jednog prethodno prebili, a drugom spalili kuću.

Slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i slučaj teškog prebijanja novinara Željka Matorčevića nisu se ni „ohladili“,  a već imamo nove bezbednosne pretnje i strah da bi novi fizički napad na njih mogao da usledi.

Novi verbalni napadi su krenuli pre par dana, nakon što su na portalu Žig info objavili informaciju o tome da je u Opštini Grocka zaposleno više od 59 savetnika, a da je savetničkim ugovorom, teškim milion i po dinara, počašćena i novinarka TV Pink Gordana Uzelac.

Usledila su brojna saopštenja Informativne službe Opštine Grocka, opštinskog odbora SNS, kao i na Fejsbuk portalu Gročanskog glasnika, u kojima se kaže da novinari Žig infa „iznose netačne tvrdnje i isključivo lažu“.

„Konstantno pokušavate da ukaljate ugled i predsednika i same opštine“ uprkos uspesima i jer im, kako tvrde u ovim saopštenjima „očigledno sve dobre stvari smetaju“.

Atmosfera gora nego u vreme prebijanja i paljenja kuće

Fizički napadi na njih pre tri godine dogodili su se upravo nakon verbalnih napada koji su tada, kako kažu za Cenzolovku, bili slabiji od ovih.

Atmosfera je sada gora nego uoči teškog prebijanja Matorčevića i paljenja porodične kuće Jovanovića, a zainteresovanost i pažnja bezbednosnih službi i institucija kojima je bezbednost novinara u opisu posla, nije na nivou koji uliva poverenje.

Za Cenzolovku je taj uznemirujući nesklad opisao Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara:

„Nadležne institucije su dale procenu da više nema elementa ugroženosti, a u isto vreme dobijamo apele od strane redakcije da se osećaju nebezbedno”.

Matić je pismom obavestio kabinet premijerke, kao i sve članove Stalne radne grupe za bezbednost novinara i vladine Radne grupe za ista pitanja o novim bezbednosnim pretnjama, ali do sada nije dobio odgovor.

U pismu je upozorio da su mu Matorčević i Jovanović rekli da se „stvara atmosfera u kojoj je moguće ponovo neko ekstremno delovanje protiv njih“, ali je i podsetio da je „drastično prebijanje Željka Matorčevića još uvek nerešen slučaj“, da suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića još uvek traje, jer je doneta samo prvostepena osuđujuća presuda, a na Apelacionom sudu još nije zakazan proces, da se suđenje protiv jednog od okrivljenih nalazi na prvostepenom sudu i ocenio da „sve oko ovog suđenja proizvodi vrlo negativnu atmosferu prema žrtvama dok se dobija utisak da optuženi Simonović još upravlja opštinom“.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top