Pavol Salaj, RBG: Srbija među tri najgore rangirane države u EU i na Balkanu, medijske slobode i dalje u padu

Niko ne bi trebalo da bude zadovoljan mestom koje zauzima Srbija kada su medijske slobode u pitanju, bez obzira na to što je ostala na istom mestu liste Reportera bez granica. Samo su Crna Gora i Bugarska lošije plasirane u Evropskoj uniji i na Balkanu, kaže za Cenzolovku Pavol Salaj, šef deska RBG za ovaj deo sveta.

Reporteri bez granica su upravo objavili Globalni indeks slobode medija 2021, na kome je od 180 rangiranih zemalja Srbija na 93. mestu, gde se nalazila i prošle godine.

Indeks slobode medija se u najvećem delu odnosi na događaje i trendove iz 2020. godine. U delu posvećenom Srbiji, Reporteri navode da je u pitanju zemlja „slabih institucija“, u kojoj „obećanja nisu ispunjena“.

Lažne vesti se kod nas šire zvaničnim kanalima, primećuju RBG, dok su novinari napadani „gotovo svakodnevno“, pri čemu napadi dolaze i od predstavnika vlasti.

Spominje se i slučaj hapšenja novinarke Ane Lalić, kao i brutalan odnos demonstranata i policije prema novinarima za vreme protesta prošlog leta.

Reporteri zaključuju da su predstavnici vlasti „često bili brzi u identifikaciji napadača na novinare“, ali ne jednako efikasni u procesuiranju tih napada.

Reporteri bez granica navode kao problem i šestogodišnje suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. Sa druge strane, kažu da je „početak 2021. obeležio značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti“ sa presudom u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Ova organizacija navodi i slučaj „najpoznatijeg srpskog uzbunjivača“ Aleksandra Obradovića, protiv koga sudski proces i dalje traje, „bez obzira na nedostatak dokaza“.

„Nezavisni mediji, među kojima su mnogi lokalni, nastavljaju da pišu o opasnim temama, kao što je korupcija u politici, ili o organizovanom kriminalu, bez obzira na to što su oslabljeni krizom izazvanom koronavirusom i što su preskočeni pri dodeli javnog novca, koji odlazi medijima koji su bliski vladi“, zaključuje ova organizacija.

O tome do kakvih su zaključaka o Srbiji došli Reporteri, kao i o tome šta 93. mesto na Globalnom indeksu slobode medija zapravo znači, razgovarali smo sa Pavolom Salajem, šefom deska RBG za Balkan i Evropsku uniju.

Cenzolovka: Šta znači to što se Srbija nije pomerila na Indeksu slobode medija?

Pavol Salaj: Medijske slobode u Srbiji su i dalje u padu. Naša analiza pokazuje da je skor Srbije povećan za 0,4 poena (što je viši skor, to su manje slobode). Tačno je da je Srbija i dalje na 93. mestu. To je zbog toga što rangiranje svake zemlje zavisi od njenih rezultata, ali se rangira i u odnosu na druge države.

Takođe je važno reći da 93. mesto nije nešto čime bi bilo ko trebalo da bude zadovoljan. Srbija je među tri najlošije plasirane države u Evropskoj uniji i na Balkanu. Samo je jedna zemlja u regionu Zapadnog Balkana niže rangirana, i to je Crna Gora koja je na 104. mestu, dok je samo jedna država Evropske unije lošije rangirana od Srbije, a to je Bugarska koja je na 112. mestu.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top