Zagorka Dolovac sprečila zamenika tužioca Predraga Milovanovića da brani presudu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića od žalbi odbrane

Ovim iznenadnim preokretom ugrožena je presuda koja je ulila nadu medijskoj zajednici i građanima Srbije, a kojom su u februaru osuđeni Dragoljub Simonović i njegovi saradnici koji su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića. Ova izuzetno važna presuda sada je napadnuta sa četiri žalbe odbrane Apelacionom sudu i na njih tužilac Predrag Milovanović, koji je u proces uključen od početka i koji je jedan od najzaslužnijih za efikasno suđenje u ovom slučaju, neće moći da odgovori.

 

Prvostepena presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića trenutno visi ni na nebu ni na zemlji. Nema sudije i nema tužioca, dve ključne ličnosti koje su omogućile da se relativno brzo dođe do presude u jednom od najtežih slučajeva napada na novinare u novijoj istoriji Srbije.

Sudija Slavko Žugić je otišao u penziju, a najviše zabrinjava to što je i zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, suprotno i uprkos svojim željama i zalaganju da ovaj važan slučaj dovede do pravosnažnosti, onemogućen da zastupa i brani optužnicu.

Ličnom odlukom Zagorke Dolovac, republičke javne tužiteljke i predsednice Državnog veća tužilaca, zamenik javnog tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva Predrag Milovanović ekspresno je „oslobođen vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca“ da bi se posvetio samo obavljanju funkcije člana Državnog veća tužilaca (DVT), na koju je izabran krajem prošle godine.

Dolovac može, ali ne mora da tužioca skine s predmeta

Konstitutivna sednica Državnog veća tužilaca održana je 6. aprila ove godine, a već posle tri dana, 9. aprila, Predrag Milovanović je dobio rešenje kojim mu se onemogućava da vodi predmet paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Od šest novoizabranih članova DVT, samo dvoje je razrešeno sa funkcije zamenika tužioca, a četvoro će diskrecionom odlukom Zagorke Dolovac nastaviti da se bavi svojim dosadašnjim poslom i pored angažmana u DVT.

Javna tužiteljka Dolovac se bez ikakvog obrazloženja oglušila i ignorisala zahteve Predraga Milovanovića da nastavi da radi značajan medijski predmet.

Odluku o „oslobađanju vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca“ Predraga Milovanovića, Zagorka Dolovac iznela je pod tačkom razno na sednici 6. aprila, iako tako važna odluka zaslužuje da bude posebna, unapred najavljena tačka dnevnog reda.

Takođe, odluka Zagorke Dolovac je većinom glasova potvrđena na telefonskoj sednici DVT, na kojoj je Milovanović ponovio svoj zahtev da nastavi da postupa po predmetima koje je vodio – do pravosnažnosti.

Iako je predsednica DVT Dolovac na sednici od 6. aprila rekla da će ovaj njegov zahtev razmotriti i doneti odluku koja će biti najbolja za javnotužilačku organizaciju, odluka nije obrazložena, kao što ni u rešenju nije ostavljena mogućnost da Predrag Milovanović nastavi da prati svoje predmete do pravosnažnosti.

Prema Zakonu o Državnom veću tužilaca, izborni članovi DVT iz redova zamenika javnih tužilaca mogu da nastave da obavljaju svoju funkciju i ne moraju da od nje budu oslobođeni, naprotiv.

Zakon decidirano, u članu 11 kaže da se član Veća „može osloboditi vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća“.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *