Predsednik UNS-a: Bez jakih i slobodnih lokalnih medija nema ni demokratskog društva

Nivo slobode medija u Srbiji je bio mnogo lošiji dok je na vlasti bio Boris Tadić, situacija za novinare je bila mnogo teža do 2012. godine, izjavio je Danasu novi predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović komenatrišući navode Repotera bez granica da je nivo slobode medija u opadanju od kako je na vlasti Aleksandar Vučić.

„Za vreme njegovog mandata 2009. godine je usvojen drakonski zakon o javnom informisanju, koji je kasnije proglašen neustavnim. U to vreme je bilo masovnog otpuštanja novinara iz političkih razloga, a čini mi se da je napad na medije bio samo uvod u katastrofalnu reformu pravosuđa“, podsetio je Radomirović.

Tada su i neke uticajne dnevne novine bile u vlasništvu Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa, iako Đilas to nikada javno nije priznao, dodao je on.

Radomirović je istakao da je država izašla iz medija posle usvajanja Zakona o javnom informisanju 2014. godine, ali je sa sobom povukla i najveći deo novca, koji je bio određen za medije, ostavljajući novinare u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Taj težak materijalni položaj neminovno odovodi i do raznih kompromisa koje novinari prave da bi došli do nekih osnovnih primanja. Sve to utiče na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji, ocenio je Radomirović.

Radomirović je rekao da će se kao predsednik UNS zalagati za jačanje lokalnih medija i da se novac iz budžeta lokalnih samouprava raspoređuje na transparentan način.

Bez jakih i slobodnih lokalnih medija nema ni demokratskog društva, rekao je on.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top