Presuda za ubistvo Ćuruvije ponovo pred apelacijom: I odbrana i tužilac traže njeno ukidanje

Kao i u slučaju presude iz 2019, u žalbama na presudu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koja je doneta u decembru 2021, i odbrana i tužilac traže njeno ukidanje. Advokat Slobodan Ružić, sa druge strane, smatra da presuda sadrži dovoljno dokaza da bude potvrđena. Pravosnažnu odluku o sudbini istorijskog procesa za ubistvo novinara, koje je organizovala i izvela država, doneće Apelacioni sud.

 

Tužilac i odbrana zatražili su obaranje i ukidanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara, urednika i izdavača novina Dnevni telegraf i Evropljanin, koja je izrečena u decembru prošle godine. U Višem sudu, čije je Posebno odeljenje za organizovani kriminal donelo prvostepenu osuđujuću presudu, rekli su za Cenzolovku da je predmet od 23. marta u Apelacionom sudu, na odlučivanju po žalbama.

Apelacioni sud još nije zakazao javnu sednicu, jer se, kako su rekli za Cenzolovku, čeka izjašnjenje Tužilaštva za organizovani kriminal, kome je predmet dostavljen 25. marta.

Ponavlja se scenario koji smo gledali pre dve godine, kada su u Apelacioni sud sa istih adresa stigle žalbe na identičnu osuđujuću presudu, kojom su za ubistvo novinara, izvršeno 11. aprila 1999. godine, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni rukovodioci i operativci tadašnje Državne bezbednosti.

I tada je žalba tužioca Milenka Mandića izazvala najviše iznenađenja i kritika, jer je tražio ponavljanje postupka, rame uz rame sa odbranom, a to je značilo produžavanje neizvesnosti duge 20 godina.

Apelacija je posle svega ukinula prvostepenu presudu i postupak vratila na prvostepeno suđenje.

Ponovljeni postupak trajao je duže od godinu dana i nije doneo baš ništa novo u pogledu približavanja pravdi. Naprotiv, poslužio je odbrani za sramno veličanje tadašnje Državne bezbednosti i negiranje njenog zločinačkog karaktera, već dokazanog u sudskim presudama za atentat na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ivana Stambolića.

Odluku tužioca da se žali na celu presudu advokat Slobodan Ružić, koji zastupa decu Slavka Ćuruvije, ocenjuje sada kao grešku koja ojačava poziciju odbrane.

„Bilo bi logično da je tužilac podneo žalbu samo na kaznu i tražio veću kaznu, a ne da traži obaranje presude, zajedno sa odbranom, kao i prošlog puta. U svim zemljama sveta smatra se da je tužilac pobedio ako su optuženi osuđeni. To samo naš tužilac nije smatrao. Greška je da tužilac traži obaranje presude. Time ojačava poziciju odbrane. Ako budu oslobođeni, onda da ga pitamo da li je zadovoljan“, kaže Ružić za Cenzolovku.

Izvor: Cenzolvka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top