Približite knjige mladima jezikom koji oni razumeju

Prilagođenim formatima i pravim i odabranim naslovima, mlade je moguće motivisati da se posvete knjizi, jedan je od zaključaka sa sinoćne promocije i debate na kojoj su u požarevačkom Radio Caffe-u Boom93 gostovali Dejan Cukić i Petar Janjatović u okviru projekta Centra za razvoj lokalnih medija „Knjige o kojima se priča“.

„Naš obrazovni sistem je očigledno lenj i mene je zaista šokirao kada sam video da ne samo u lektiri, već i čitavom školskom sistemu moja deca su prošla toliko toga što smo i mi imali“, rekao je Cukić.

Janjatović kaže da je knjiga mladima moguće približiti ukoliko se koristi jezik kojim oni govore.

„Neki imaju strpljenja za staru dobru knjigu i lično mislim da će ova forma opstati. Lektira u naše vreme nije bila dobro zamišljena. Ne znam kako je sada, ali mislim da će nekim lakšim formatima ljudi mnogo lakše da se nauče da uživaju u knjizi“, rekao je on.

Cukić i Janjatović su na tribini govorili o svom dugogodišnjem iskustvu u novinarstu i uređivanju časopisa, radio i televizijskih programa. Publika je bila u prilici da čuje njihovo tumačenje rok muzike kao fenomena koji je ostavio snažan impakt na dešavanja u svetu, ali i odnos koji su prema rok n’ rollu imale političke strukture bivše Jugoslavije. Gosti su ispričali i jedan broj manje ili više poznatih anegdota iz njihove karijere tokom koje su se susretali sa nekim od najvećih zvezda svetske i domaće muzičke scene.

Takođe, Cukić je govorio o svim izazovima prevođenja knjiga koje se bave muzikom, dok je Janjatović otkrio više detalja o tome kako je nastala „Ex Yu rok enciklopedija“, čiji je autor.

Debata je održana u okviru projekta ‘Knjige o kojima se priča“ čiji je cilj približavanje mladih knjigama.

Projekat  zamišljen je kao serijal književnih promocija i debata na kojima će biti predstavljeni pisci i autori zanimljivih knjiga, ali na kojima će se razgovarati i o mestu knjige u kulturnoj politici naše zemlje, pozicija knjige u društvenom životu, ulozi obrazovnih institucija u popularizaciji čitanja. Kako na to što se čita ili ne čita utiču mediji, društvene mreže i drugi subjekti.

“Centar za razvoj lokalnih medija ovaj projekat realizuje uz podršku Grada Požarevca, Kreativnog centra i drugih izdavača. Kao poseban doprinos projektu, pokreće se akcija za prikupljanje dečijih knjiga koje će se usmeriti u humanitarne svrhe. Za ovaj deo projekta obezbedjena je podrska Kreativnog centra i drugih izdavača.

Projekat podržava Grad Požarevac.

Izvor: Uroš Urošević

FOTO: Marko Veljković

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top