REM nagrađuje televiziju koja promoviše diskriminaciju, vulgarnost i agresiju: TV Hepi dobila dozvole za četiri nova kanala

I pored toga što se TV Hepi trudi da gotovo svakodnevno napravi neki skandal i krši Kodeks novinara i moralne norme, Savet REM-a ne samo da nije imao dilemu da li treba da izda dozvole za emitovanje novih „srećnih“ televizija, već je to uradio ekspresno.

 

Preduzeće za marketing, izdavačku delatnost, radio i televiziju Hepi TV d.o.o. podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) početkom avgusta zahteve za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu zahteva, za četiri nova kanala. Savet REM-a je ekspresno, 27. avgusta, na vanrednoj sednici odlučio da izda dozvole za kanale Moja Hepi zemlja i Moje Hepi društvo.

Već danas, 3. septembra, članovi Saveta REM-a ponovo su se vanredno sastali i odlučili da izdaju dozvole za još dve nove televizije – Moj Hepi život i Moja Hepi muzika.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Cenzolovku da je ovako važna odluka o izdavanju dozvola donesena bez diskusije jer nije održana uživo. Popović je na prošloj sednici glasala protiv dnevnog reda, ali nam prenosi da je za izdavanje dozvola TV Hepi glasala većina članova Saveta. Ove odluke za nju nisu iznenađenje i u maniru su dosadašnjeg rada REM-a.

„TV Hepi je do sada pokazala kako radi i kako namerava da radi i ta namera da nastavi na isti način je nju kvalifikovala za dobijanje novih kanala. Ja tu ne vidim ništa kvalitetno, ne zato što imam nešto protiv te televizije, nego zbog toga što su pokazali veliko nepoštovanje prema auditorijumu, veliki prezir prema građanima Srbije i veliki potencijal za kršenje ključnih zakona u medijskoj sferi, a da nisu snosili nikakve posledice. Dobili su krila i sada im je nebo granica“, ocenjuje Popović.

Ona ističe da je jedna od osnovnih uloga medija da podižu kulturni i obrazovni nivo građana, da se taj nivo danas drastično snižava i da REM nije napravio red na medijskoj sceni.

REM – protočni bojler političkih i ekonomskih interesa

Ni za Jelenu Kleut, docentkinju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ove odluke članova Saveta REM-a nisu iznenađujuće. Kleut ističe da je važna institucija, kao što je REM, postala „protočni bojler” za sprovođenje političkih i ekonomskih interesa, umesto da obezbeđuje da se u medijskoj sferi poštuje interes javnosti.

„Pred nama je samo još jedna u nizu odluka koje se donose bez učešća javnosti i bez ozbiljne diskusije o ulozi koju određene televizije imaju u društvu. TV Hepi se istakla kao promoter vulgarnog, agresivnog i ostrašćenog jezika, mizoginije, etničkog etiketiranja. To je televizija koja je previše puta prekršila Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga, dokument koji je sam REM usvojio i o čijem bi sprovođenju trebalo da se stara”, kaže Kleut.

Prema njenim rečima, TV Hepi je toliko radila na promociji diskriminacije i nasilja da su očito „odnegovali“ publiku koja bi volela da vidi još toga i zato će joj se ponuditi dodatni kanali. Deo ove jednačine je i to što je ova televizija ponudila otvoreni mikrofon stranci na vlasti.

„A bliže se izbori i tada je zgodno ponuditi građanima sliku jedne srećne zemlje, srećnog društva i posve ’hepi’ života”, zaključuje Kleut.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *