REM ne kažnjava Pink i Hepi ni zbog nasilja i pretnji smrću, dok zabranjuje Radio Puls zbog uvreda

REM gleda kroz prste televizijama Pink i Hepi i posle brutalnih uvreda Vojislava Šešelja ili više puta ponovljenih pretnji smrću Kristijana Golubovića u Zadruzi. Objašnjenje: Nije bilo potrebne većine prilikom odlučivanja. Istovremeno, privremena zabrana emitovanja Radija Puls iz Grocke jednoglasno je usvojena.

 

Kristijan: _ebaću vam mamicu… sad ćeš da vidiš… sad ću da vam _ebem mamu! Sad ću iz šteka prangiju… Kristijan gura obezbeđenje koje ga drži, sprečava, a on preti rukom i govori: stezo me za gušu… skloni se… Kristijan potom izlazi u dvorište i obraća se obezbeđenju: … zapamti, siso, kunem ti se u dete… slušaj samo da ti kažem (u kontekstu pretnji)…

U tom trenutku izleće Tara u dvorište, zadrugari je sprečavaju. Sadržaj je delimično prekriven visokofrekventnim tonom, a čuje se:

Uzela makaze da izbode… Taraaaa… pusti to, bre! Stani, ima nož! Kristijan prilazi Tari, slika je zamagljena, zadrugari ga sprečavaju… Mića: Nemoj, molim te!… Kristijan: Još neko da me dirne… (utrčava u pab, nešto uzima) … ajde da vidim sad ko će… još jednom neko da me dirne (visokofrekventni ton)… gde je onaj plavi, gotovo… zaklaću mu sudnicu.

Ovo je deo transkripta iz izveštaja Službe za nadzor i analizu programa emitera Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o tome šta se događalo u rijalitiju „Zadruga“, prikazanom na Pinku 1. marta.

U izveštaju Stručne službe napominje se da je sporni sadržaj emitovan odloženo, ali da i pored eskalacije nasilja, Pink nije isključio delove rijalitija čije prikazivanje nije dozvoljeno.

„Utoliko je veća odgovornost pružaoca medijskih usluga (PMU), jer je osobi koja je i ranije dovođena u vezu sa nasiljem, i pritom osuđena za više krivičnih dela, dozvolio da ponovo iznosi pretnje, da bude nasilna, ugrožava druge učesnike. I drugi učesnici se ponašaju društveno neprihvatljivo, pokazuju želju za fizičkim obračunavanjem uz upotrebu psovki i uvredljivog govora“, piše u izveštaju Službe za nadzor.

Zbog ovakvih brutalnih pretnji nasiljem – koje uznemiravaju već tokom čitanja, a kamoli prilikom gledanja ovakvih scena – Savet REM-a je polovinom marta pokrenuo postupak protiv TV Pink.

Članovi Saveta su se ipak brzo predomislili – Pink zbog ovog divljanja na nacionalnoj frekvenciji, i to u 22 sata, nije kažnjen, a postupak je obustavljen.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top