Reporteri bez granica traže da UN osude države koje krše pravo na informisanje

Reporteri bez granica zatražili su od nadležnog tela UN da „službeno osudi države koje kršeći pravo na informisanje javnosti u doba pandemije koronavirusom ugrožavaju zdravlje ljudi“.

Tužba podnesena u obliku pisma poslata je na adresu posebnog izvestioca UN za pravo na zdravlje Dainiusa Purasa i njegovog kolege zaduženog za pravo na slobodu govora Dejvida Keja.

U pismu su nabrojana kršenja prava prema „Opservatoriju 19“ (Tracker 19), alatu koji je RSF izradio početkom aprila u svrhu procene učinka pandemije na novinarstvo, te kako bi dokumentovao „državnu cenzuru, namerno deiznformisanje javnosti i učinke na pravo na pouzdanu informaciju“.

RSF je pobrojao slučajeve cenzure, samovoljnih hapšenja novinara, zlostavljanja ili nasilja prema novinarima ili zakonskih postupaka u 38 država, a dodaje da to „nije konačna lista“.

„U Brazilu i Sjedinjenim Državama predsednici su nasilni prema novinarima. Novinari se hapse u Alžiru, Jordanu i Zimbabveu. U Mađarskoj je nametnut ‘orvelovski’ zakon. U Kambodži, premijer se koristi krizom covida-19 da bi ojačao svoju vlast. Da ne govorimo o Kini gde je represija prema novinarima omogućila širenje epidemije, u Vuhanu, a zatim i ostatku sveta“, tvrdi organizacija.

RSF „izražava zabrinutost za novinare koje države (Turska ili Saudijska Arabija) drže u zatvoru unatoč epidemiji“.

Svrha tužbe je „da se pošalje upozorenje državama u obliku ‘hitnog apela’, svakoj od država u kojoj je uočeno kršenje medijskih sloboda, a što krši pravo na zdravlje“, kako bi se ostvarile konkretne mere, kao što je puštanje iz zatvora uhapšenih novinara.

RSF takođe traži od posebnih izvestitelja da javno proglase da je pravo na informaciju „nerazdvojivo“ od prava na zdravlje.

IZVOR: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top