Simonović, Mihailović i Marinković oglašeni krivim za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je prvostepeno na zatvorsku kaznu od četiri godine i tri meseca, Vladimir Mihailović na četiri godine, a Aleksandar Marinković na četiri godine i tri meseca.

 

Gromki aplauz u sudnici Drugog osnovnog suda u Beogradu, prepunoj novinara, razlegao se danas nakon što je sudija Slavko Žugić osudio Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika Opštine Grocka i visokog funkcionera SNS-a, te Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića na zatvorske kazne za spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Milan Jovanović je, zadovoljan presudom posle dve godine mučnog suđenja prepunog opstrukcija i uvreda, rekao da je ona „vesnik slobode medija u Srbiji“.

Simonović je prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora za teško krivično delo podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke.

Mihailović, bivši policajac iz Grocke, koji je izvršavao Simonovićev nalog, osuđen je za isto krivično delo na četiri godine zatvora, a Marinković, koji je bacio „Molotovljev koktel“ u garažu i tako izazvao požar u celoj kući u Vrčinu, iz koga su se Milan i Jela jedva izvukli živi, osuđen je kao neposredni izvršilac na četiri godine i tri meseca zatvora. Marinković je u bekstvu i za njim je izdata poternica.

Ovom presudom nije obuhvaćen Igor Novaković, zelenaš iz Grocke, koji je učestvovao u lancu podstrekivanja na napad i koji je angažovao Marinkovića, jer je predmet protiv njega nedavno izdvojen da bi se izbegla opstrukcija njegovog advokata Gorana Pejića zbog koje postupak još ne bi bio završen. Njemu će naknadno biti izrečena presuda.

Tužilac najavio žalbu na visinu kazni

Tužilac u ovom postupku Predrag Milovanović najavio je da će se žaliti na visinu dosuđenih kazni jer je u svojoj optužnici za Simonovića tražio maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, dok je za Mihailovića tražio pet godina zatvora, a za Marinkovića šest.

Osim kada je u pitanju visina dosuđenih kazni, kao i to što za njega nije bilo relevantno da je oštećeni Jovanović novinar, sudija Žugić je u potpunosti prihvatio sve navode iz optužnice. Za sve žalbe biće nadležan Apelacioni sud i one se mogu podneti u roku od 15 dana.

U presudi se ističe da su Simonović, Mihailović i Marinković ovo teško delo učinili pri punoj svesti i čak znajući da bi posledice mogle biti i mnogo teže od onih koje su nastupile.

Kao posebno otežavajuću okolnost kojom se rukovodio, sudija je naveo ugrožavanje osnovnog ljudskog prava na dom, jer je posledica krivičnog dela bila to da su Milan i Jela ostali bez doma. Sudija se pozvao na sve evropske konvencije i međunarodno pravo koje pravo na dom tretira kao osnovno ljudsko pravo.

Izvor: Cenzolovka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *