Sloboda izražavanja bez napretka

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da se u izveštaju EU o napretku Srbije u procesu evropskih integracija ocenjuje da na prostoru slobode izražavanja nije ostvaren napredak.

U borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je zabeležen izvestan napredak, dok je u ekonomiji napredak veoma dobar, rekao je Fabrici, na petoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU.

U izveštaju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija jasno se ocenjuje da na prostoru slobode izražavanja nije ostvaren napredak, dok je u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je zabeležen izvestan napredak, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Govoreći na Petoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, Fabrici je ukazao da je EU ocenila da je Srbiji potrebno jačanje uloge parlamenta, da je u ekonomiji zabeležen veoma dobar napredak, ali i da je potrebna reforma javnih preduzeća i jačanje konkurencije:

„Ključna je oblast pravosudni sistem. Raniji izveštaji su ukazivali da i dalje ima previše prostora za uticaj politike na pravosudni sistem. Prethodni izveštaj je sugerisao reformu ustava u oblasti pravosudnog sistema. I videli smo da je u Izveštaju zabeleženo da su u posmatranom periodu pripremljeni predlozi promene ustava, da se o njima diskutovalo. Proces sada preuzima Venecijanska komisija i bićemo uskoro blizu završetka toga“, rekao je Fabrici na zasedanju Konventa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je kao tri stuba reformi istakla ekonomske reforme, reformu državne urpave i vladavinu prava, što, kako je ocenila, nosi najviše izazova. Ona je izjavila da je sloboda govora neupitna i da predstavlja civilizacijsku normu. Ona je rekla da Srbija ne želi da bude u redu onih članica nad kojima stoji znak pitanja da li je trebalo da budu primljene u EU.

„Isto tako je važno reći da su nama potrebno dodatne strukturne reforme, da taj put nikako nije završen, i zbog toga mi potpisujemo novi aranžman sa MMF-om, kao podršku daljim strukturnim reformama. Ono što je nama neophodno potrebno da bi bila jaka članica EU – to je mnogo brži dinamičniji privredni rast, to su svakako nova radna mesta„, smatra Brnabić.

Uz najavu da se očekuje otvaranje većeg broja, najverovatnije pet novih poglavlja, šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je rekla da se ocene iz izveštaja čitaju, ali da treba obratiti pažnju na preporuke o tome šta treba uraditi.

Direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla da strahuje da će Strategija proširenja EU imati kraći vek trajanja od najavljenog i da Unija neće imati strpljenja da čeka do 2025. godine, te da je zbog toga bitno da se radi na izgradnji demokratskih institucija.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *