Sloboda za Anu Lalić

U Srbiji je noćas uhapšena jedna novinarka. Ana Lalić objavila je na portalu nova.rs tekst o lošem stanju na Kliničkom centru Vojvodine, o manjku zaštitne opreme za medicinske radnike i o lošoj koordinaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ani Lalić noćas je određen pritvor od 48 sati. Pod optužbom da je širila lažne vesti i izazivala uznemirenje javnosti. Tekst Ane Lalić prepun je informacija i svedočenja zdravstvenih radnika iz KC Vojvodina. Ima samo jedna kvaka: svi su anonimni.

Nisu oni anonimni jer je Ana Lalić neprofesionalna, nego zato što je Vlada Srbije zabranila svima osim onima koje premijerka Ana Brnabić ovlasti za to, da dele informacije o epidemiju Covid-19. Koleginica Lalić je pokušala da se dovije, zaobiđe zabranu, „hakuje sistem“ i uradi svoj posao – da informiše javnost. Priznajem da mi je palo na pamet nešto slično. Naivno sam mislila da nas zakoni štite ako u svoje tekstove stavimo ono čuveno „nezvanično“. Ali ne, Ana Lalić je u pritvoru.

Zanela nas je epidemija, pa kao da smo zaboravili u kakvoj zemlji živimo. Do juče su nam institucije bile u raspadu, a mi sad, samoizolivani i preplašeni, očekujemo da funkcionišu. Zaboravili smo da nam se bolnice uglavnom raspadaju, da imamo odliv medicinskih radnika, da sestre često nemaju flaster za braunilu. Hteli smo, u kriznoj situaciji, da verujemo kako čak i takvo zdravstvo ima kapacitet da se izbori sa epidemijom.

Mi nismo zaboravili, ali nadali smo se da on jeste: predsednik Srbije je ministar informisanja u vladi „narodnog jedinstva“ Mirka Marjanovića. Onaj po čijem su zakonu iz 1998. redakcije i urednici ekspresno osuđivani na drakonske kazne, a policija upadala, plenila opremu i zatvarala medije. Nije tada bilo hapšenja novinara, ali pokoja glava nije ostala na ramenima.

On izgleda nije zaboravio, nego je jedva dočekao da ponovo bude svoj na svome. Zaboravio je da je 21. vek. Da ne mogu oni da zabranjuju, prete i zapušavaju kanale informisanja onoliko koliko mi možemo da kriptujemo komunikaciju sa izvorima. Da naš strah nikad neće biti veći od poverenja između nas i naših izvora. Da mu u gradskim upravama sede funkcioneri koji nisu baš svi odreda poslušnici, nego da ima i izuzetaka kojima su preči građani u njihovim lokalnim samoupravama. Da je medicinskim radnicina pun kufer načina na koji ih država tretira, naročito sada kad spadaju s nogu i idu preko granica sopstvenih mogućnosti. Ne može, predsedniče i premijerko. Ja znam da je njemu nekad bilo lepo, ali sad je neko drugo vreme.

Premijerka Brnabić malopre je izjavila da će zabrana davanja informacija biti ukinuta tokom dana. I da će se založiti da Ana Lalić bude puštena.

Sramota će vam ostati. I za ovo i za ceo ovaj psihološki eksperiment koji sprovodite nad građanima.

IZVOR: Vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top