Srećna nova taksa za RTV i RTS!

Od danas pa do kraja 2021. građani će taksu za javne medijske servise plaćati 299 umesto dosadašnjih 255 dinara.

Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je Skupština Srbije usvojila 17. decembra prošle godine, predviđeno je da se oba javna medijska servisa, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, do 31. decembra 2021. godine delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije.

Istim zakonom taksa za javne medijske servise povećana je sa 255 na 299 dinara i ona će se, kao i do sada, naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.

„Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“, navedeno je u obrazloženju zakona.

Kombinovani model finansiranja javnih servisa na snazi je od početka 2016. godine. Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka 2020. građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara.

Inače, budžetom Republike Srbije za 2021. nije predviđeno izdvajanje za RTS, dok će RTV dobiti svoj uobičajeni iznos od 900 miliona dinara.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top