Sud odbio sve predloge tužilaštva i odbrane za izvođenje dodatnih dokaza u procesu za ubistvo Ćuruvije

Sudeći prema današnjem ročištu, sva je prilika da se približavamo zaključenju glavnog pretresa, odnosno iznošenju završnih reči i kraju ponovljenog suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

 

Sat vremena trajalo je samo brzo čitanje spiska odbačenih dodatnih dokaza koje je tužilac Milenko Mandić predložio u ponovljenom postupku za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, a koje je predsednica sudskog veća Snežana Jovanović ocenila kao suvišne. Sudsko veće je na današnjem pretresu odbacilo i sve dodatne predloge odbrane za izvođenje dokaza, većinom kao suvišne.

Pojedini predlozi odbrane odbijeni su i kao nedozvoljeni, poput predloga advokatice Zore Dobričanin Nikodinović u vezi sa uvidom u USB na kome su podaci o mobilnoj komunikaciji okrivljenih u vreme ubistva. U pitanju su ključni dokazi protiv okrivljenih, čije je postojanje odbrana osporavala na nekoliko poslednjih ročišta.

Čistilište procesa

Današnje ročište predstavljalo je pravo čistilište ponovljenog procesa za ubistvo Ćuruvije i to je obično trenutak koji prethodi zaključenju glavnog pretresa, odnosno iznošenju završnih reči i kraju suđenja.

Sudija Snežana Jovanović je nakon čitanja podužeg spiska odbačenih dokaza obrazložila odluku, a odbrani je ostavljeno vreme da se naknadno, zbog obimnosti materijala i nakon preuzimanja transkripta, izjasni o današnjoj odluci sudskog veća.

Odbačene dokaze tužioca sudija Snežana Jovanović je podelila u praktično četiri grupe i objasnila da se jedna grupa odnosi na prateću dokumentaciju, odnosno razne dopise koji su pratili pojedine dokaze već iznete tokom suđenja. Ocenila ih je kao suvišne jer ne doprinose novim saznanjima.

Drugu grupu odbačenih tužiočevih dokaza sudija je opisala kao „većinom zapisnike o ispitivanju svedoka iz 2007. i 2014. godine“, a u pitanju su svedoci koji su saslušani na glavnom pretresu i svi su se izjasnili da ostaju pri svojim ranijim izjavama.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Izvor: Fondacija Slavko Ćuruvija

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top