SZO počinje borbu protiv lažnih vesti tokom pandemije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da će okupiti naučnike i stručnjake iz više područja za borbu protiv dezinformacija, relativno nove opasnosti po javno zdravstvo.

 

Matematičari, IT stručnjacii, sociolozi, psiholozi, zdravstveni stručnjaci, kao i stručnjaci za komunikaciju biće deo projekta, najavio je SZO na kraju onlajn konferencije za medije, ne navodeći detalje.

Saradnja će biti usmerena na novo područje istraživanja koje SZO naziva „infodemiologija“. Čelnik SZOTedros Adhanom Gebrejesus upozorio je na početku pandemije na „infodemiju“, poplavu informacija, dezinformacija i uznemirujućih teorija zavere.

Infodemiologija proučava kako da se na najbolji način nosi s tom pretnjom.

Bile tačne ili netačne, prekomerne količine informacija mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi, povećati stres i podstaći ih da prihvate potencijalno opasne savete, navodi SZO.

„Nikada nije bilo jasnije da je komunikacija važna intervencija za javno zdravstvo koja doprinosi kontroli pandemije, uz epidemiologiju, virusologiju i kliničku praksu“,saopštio  je SZO uoči konferencije.

Nejasne i obmanjujuće informacije mogu  da „ugrozie poverenje“ u zdravstvene vlasti, upozorila je agencija.

„Najštetniji aspekt infodemije bile su pogrešne i obmanjujuće informacije koje su iznosili akteri izvan zdravstvenog područja. To je dovelo do širenja opasnih i neutemeljenih tvrdnji“, dodaje SZO.

IZVOR: N1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top