„Tanjug“ obrisan iz APR-a, šest godina nakon što je prestao da postoji

Na sajtu Agencije za privredne registre danas, 9.03, je objavljeno da je Javno preduzeće „Novinska agencija Tanjug“ obrisano iz registra.

 

Prijavu je podnela Branka Đukić koja je bila dugogodišnja direktorka novinske agencije i koja, kako je pisalo Udruženje novinara Srbije (UNS) nije uspela da se dogovori sa novim vlasnicima žiga i imovinskih prava Tanjuga o buduđem angažmanu.

Agencija je odlučila da su ispunjeni uslovi za brisanje registra i usvojila prijavu.

Preuzeto sa www.021.rs

Podsetimo, republička direkcija za imovinu potvrdila je u decembru prošle godine da je firma „Tačno“ iz Beograda za 628.000 evra kupila pravo da u određenom vremenskom periodu koristi imovinska prava novinske agencije Tanjug.

Osnivači te firme su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i „Minacord media“ sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara dok su zakonski zastupnici „Minacord media“ Željko Joksimović i Manja Grčić.

U oglasu objavljenom u novembru navedeno je da se ustupaju imovinska prava na četiri žiga registrovana pri Zavodu za intelektualnu svojinu, a kao jedinstvena celina uz žigove, za kupovinu su navedena i autorska prava u vezi sa autorskim delima nastalih po osnovu 27 ugovora o angažovanju sa ukupno 19 zaposlenih u Tanjugu.

Navodi se i da je kupac dužan da preuzme zaposlene u Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug kao i određeni broj drugih angažovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Novinska agencija Tanjug zvanično je ugašena 31. oktobra 2015, nakon što nije bilo zainteresovanih za privatizaciju, ali je nastavila da radi. Tanjug je kao ugašena agencija dobijao i tendere, potpisivao ugovore sa državnim organima i dobijao razne druge poslove. Odlukom Vlade je tada propisano da će medij čiji je osnivač Javno preduzeće Tanjug, a to je sedam servisa agencije Tanjug, prestati da postoji kad se Javno preduzeće Tanjug izbriše iz registra.

Akcionim planom za primenu Medijske strategije predviđeno je da prvi kvartal 2021. godine bude rok za okončanje privatizacije novinske agencije Tanjug.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top