Ugašen lokalni nedeljnik Vranjske

Nedeljnik Vranjske i sajt tog lista biće ugašeni posle 23 godine postojanja i više od 1.000 odštampanih brojeva, saopštio je zaposlenima vlasnik tog nedeljnika i bivši predsednik NUNS Vukašin Obradović.

Poreska i druge inspekcije već nedeljama borave u redakciji ovog lokalnog nedeljnika, a izdavač medija će otići u stečaj.

Poslednji broj ”Vranjskih” izašao je u četvrtak 14. septembra.

Zvanično saopštenje povodom ove odluke još nije objavljeno na sajtu Vranjskih, niti na njihovim nalozima na društvenim mrežama, a Vukašin Obradović nije bio dostupan za komentar.

Tužba PIO Fonda

Sredinom jula, redakcija nedeljnika Vranjske je objavila da bi mogla da bude iseljena iz kancelarija u kojima je već 15 godina, pošto ih je vlasnik prostorija PIO fond tužio zbog neizmirenih kirija, a tužbom traži i da se isele. Redakcija Vranjskih u zvaničnom saopštenju tvrdi da su u trenutku podnošenja tužbe izmirili sva dugovanja prema Fondu PIO.

U saopštenju se navodi i da tužba PIO Fond-a samo poslednji primer pritisaka kojima su ove novine izložene, kako se navodi, od kada je Srpska napredna stranke preuzela vlast u Vranju.

Nakon toga,  „Vranjske“ i „OK Radio“ su saopštili i da neće iskoristiti sredstva koja su im dodeljena na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja Grada Vranja za ovu godinu.

Rešenjem, koje je potpisao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, od 15 miliona dinara „Vranjskim“ je dodeljeno 150.000, a „OK Radiju“ ukupno 200.000 dinara.

Glavni i odgovorni urednik Vranjskih i nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović u izjavi za Insajder rekao je da je projektno finansiranje medija u Srbiji postao način finansiranja partijskih glasila, a da su nepravilnosti u radu komisija za dodeljivanje sredstava samo “deo folklora”.

Protest zbog raspodele sredstava vranjskim medijima tada su izrazila i udruženja novinara – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *