Uloga REM – a nije da vređa novinare već da reguliše rad elektronskih medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća javnost da Regulatorno telo ze elektronske medije već duži niz godina ne obavlja svoju dužnost, već se povremeno oglašava sa nesuvislim saopštenjima u kojima se obračunava sa novinarima i medijima.

U poslednja dva saopštenja Savet REM-a se obračunava sa novinarima i novinarkama iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo i ciničnim pisanjem omalovažava koleginicu Tamaru Skrozzu. Savet REM – a optužio je novinare i novinarke CINS – a da su falsifikovali izveštaj Službe za nadzor i analizu programa koje emituju mediji, što se može protumačiti i kao svojevrstan pritisak na naše koginice i kolege da otkriju svoj izvor informisanja. Podsećamo da Zakon o javnom informisanju, članom 52. štiti pravo novinara da ne otkrije izvor. Novinari i novinarke CINS-a su se više puta obraćali REM-u tražeći spomenuti i druge izveštaje stručnih službi, ali REM nije reagovao. Vodeći se Kodeksom kolege iz CINS-a su postupile u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom i obratile se REM-u molbom za intervju, a nakon toga i imejlom sa konkretnim pitanjima, međutim REM ni tu priliku nije iskoristio.

NUNS podržava svoje kolege i koleginice da nastave da rade u interesu javnosti i zahvaljuje što je CINS upoznao javnost sa činjenicom da stručne službe regulatornog tela i dalje funkcionišu i postupaju po zakonu, iako Savet REM-a često ignoriše Zakon o elektronskim medijima ili postupa protivzakonito i ne pridržava se sopstvenih pravilnika.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top