Više od 150 slučajeva kršenja digitalnih prava tokom pandemije COVID-19

Prema nalazima četveromjesečnog monitoringa, tokom pandemije COVID-19 u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, više od polovine slučajeva kršenja digitalnih prava u vezi je sa propagandom, dezinformacijama, neistinama i objavljivanjem neprovjerenih informacija.

Od 26. januara do 26. maja BIRN i SHARE Fondacija zabilježile su 163 slučaja kršenja digitalnih prava u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji i Sjevernoj Makedoniji, od kojih je 68 u vezi sa manipulacijama u digitalnom okruženju, dok je 25 u vezi s objavljivanjem neistinitih i neprovjerenih informacija usmjerenih na urušavanje reputacije.

Više od polovine slučajeva kršenja digitalnih prava odnosilo se na propagandu, dezinformacije, neistine i objavljivanje neprovjerenih informacija, a građani su, u gotovo 80 posto slučajeva, označeni kao najpogođenija grupa.

U gotovo 25 posto svih slučajeva sama država ili zvaničnik države klasifikovani su kao napadači na određena zagarantovana prava i slobode.

Tokom perioda koji je obuhvaćen izvještajem, mnoge vlade donijele su nova pravila i propise, ali priroda novih zakona i praksi jasno je pokazala da donijete mjere nisu bile pravilno prilagođene kako bi postigle svoj cilj, uz minimalno nanošenje štete zagarantovanim pravima građana. Države u kojima su se propisima donijetim zbog pandemije koronavirusa znatno ograničavale medijske slobode jesu Srbija, Mađarska i Rumunija.

Nedavno uspostavljena praksa masovnog proizvoljnog hapšenja i novčanih kazni za objave na društvenim mrežama brzo je postala najčešća mjera u borbi protiv lažnih vijesti i širenja panike. U cilju zaustavljanja širenja virusa, ozbiljno su ugrožene privatnost i bezbjednost ličnih podataka građana, dok su njihova digitalna prava i slobode u više navrata zloupotrijebljene. Kršenje prava na zaštitu podataka o ličnosti primijećeno je u 18 slučajeva.

Cyber kriminalci iskoristili su epidemiju COVID-19 za zloupotrebe, pa je tako zabilježeno 11 slučajeva kompjuterskih prevara, a u tri slučaja došlo je do uništavanja i krađe podataka i programa.

U odnosu na slučajeve online prekršaja prijavljenih prije pandemije koronavirusa, izvještaj bilježi značajan porast slučajeva u kojima se počinitelji ne mogu odrediti – čak 45.

Kako pokazuju prikupljeni podaci, novinari, osobe koje otvoreno razmišljaju, migranti, žene i građani u karantinu bili su posebno ranjive grupe često izložene uvredama, diskriminaciji i prijetnjama.

Baza podataka sa prikupljenim slučajevim kršenja prava i sloboda redovno se ažurira i pokriva stanje digitalnih prava u Bosni i HercegoviniHrvatskojMađarskojSjevernoj MakedonijiRumuniji i Srbiji. Pojedinačne baze dostupne su na lokalnim jezicima.

Ovdje možete vidjeti regionalnu bazu podataka.

Svi slučajevi kršenja prava u vezi s epidemijom COVID-19 mogu se naći na posebnoj stranici sa ažuriranim podacima na stranici BIRN Investigative Resource Desk (BIRD).

Izvještaj dostupan na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.

IZVOR: DETEKTOR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top