Vukosavljević: Ne pozivamo na zabranu Danasa, samo osuđujemo

Ministarstvo kulture i informisanja nije pozvalo na zabranu ili kažnjavanje lista Danas zbog karikature Predraga Koraksića Korakaa objavljene na naslovnoj strani, niti je prijavilo Savetu za štampu, samo je upotrebu nacističkih simbola ocenilo kao neprimerenu, ističe za Danas nadležni ministar Vladan Vukosavljević.

On dodaje da je svako korišćenje simbola najvećeg užasa u 20. veku, pa čak i u satiričnom kontekstu odnosno na karikaturi, podsećanje na najstrašniju uspomenu čovečanstva.

Vukosavljević podseća da ovo nije prva reakcija resornog ministarstva na ovakve slučajeve i podseća da su osudili ranije i naslovnu stranu nedeljnika NIN na kojoj je pisalo „Radni logor Srbija“, a koja je bila ilustrovana fotografijom ulaza u Aušvic.

„U oba slučaja radi se o upotrebi asocijacija na nacizam. U slučaju karikature u vašem listu u kontekst sa nacizmom, odnosno Hitlerom i Gebelsom, dovode se narodni poslanici. Ministarstvo smatra kao neprimereno korišćenje tih simbola i povezivanje bilo kog aktera sa naše scene sa nacizmom, bilo da je iz vlasti ili opozicije. Da je i neki provladin list ili bilo ko drugi objavio, na primer, da Ante Pavelić prehranjuje nekog lidera opozicije u Srbiji, takođe bismo ovako reagovali“, objašnjava ministar kulture i informisanja.

Na pitanje zašto sada reaguju, kada je nedavno državni sekretar u Ministarstvu Aleksandar Gajović rekao za naslovnu stranu Ilustrovane Politike na kojoj je pisalo „Psi su pušteni“ i bila fotografija listova Danas, Vreme i NIN da nisu nadležni da komentarišu sadržaj, Vukosavljević kaže da je ta izjava Gajovića bila prilično neprecizna.

On smatra da je poruka sa naslovne strane Ilustrovane Politike bila neukusna, kao što neretko imamo primere u mnogim „provladinim i takozvanim nevladinim medijima“.

„Ne vredi da Ministarstvo kulture svaki drugi dan reaguje na neukusni sadržaj u medijima. Uzdržavamo se od komentarisanja sadržaja jer je tržište medija u Srbiji prilično kontaminirano, pogotovo jakim političkim strastima. Dešavaju se komplikovane situacije koje se često dodiruju sa donjom granicom dobrog ukusa. Izuzetak za reakciju je poigravanje sa simbolima nacizma i njihovom nosiocima“, napominje Vukosavljević.

Povodom pitanja da komentariše naslovne strane tabloida na kojima se skoro svakodnevno krše ljudska prava i stavljaju skandalozni naslovi, ministar kulture je odgovorio da je Ministarstvo u više navrata podnosilo prijave i Savetu za štampu.

Tri prijave Savetu za štampu

U Savetu za štampu ističu da se Ministrarstvo kulture, od kada je ministar Vladan Vukosavljević, žalilo ovom samoregulatornom telu tri puta. Na sajtu Saveta za štampu se ističe da su dve žalbe bile protiv Srpskog telegrafa i jedna protiv Blica, a sve tri su bile u vezi sa pisanjem o radu Ministarstva.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *