Jutjuberi u borbi protiv govora mržnje (VIDEO)

Srpski jutjuberi „kidaju“ na mrežama sa video-klipom „Klikbejt“. I poručuju da je etičko ponašanje na društvenim medijima mnogo, mnogo važnije od toga ko ima više klikova. U tome im pomaže i DW Akademija.

Premijernim prikazivanjem muzičkog spota „Klikbejt“ na Balkan Tube Festu, osam mladih jutjubera iz Srbije započelo je kampanju protiv govora mržnje na jutjuberskoj sceni.

„Najbolji ortaci“ – Ćofi i Lazić, Dex, Duxa, Kovalska, Dule PCAXE, Jenni Martin i Cone predstavili su „Klikbejt“ u Sarajevu. Premijeri je prethodila panel-diskusija na kojoj su autori spota, zajedno sa Vladimirom Markovićem Looney-em, koji je i moderirao rad grupe, ukazali na neophodnost poštovanja etičkih standarda unutar Jutjub-zajednice.

Paralelno s prikazivanjem na Balkan Tube Festu, „Klikbejt“ je lansiran i na Jutjubu, gde je izazvao veliko intersovanje publike. Za manje od sedam sati imao je 100.000 pregleda, a već u prva 24 sata ušao je na „trending“ listu najpopularnijih klipova u Srbiji.

Najvažnija je poruka

Većini tinejdžera u Srbiji Jutjub je odavno zamenio televiziju, a jutjuberi su postali uzori koje svakodnevno prate preko svojih telefona. Po gledanosti, pojedini od njih ozbiljno su zapretili, pa čak i prevazilaze rejtinge najvećih medija u zemlji.

Međutim, poruke koje preko svojih kanala šalju često su neprimerene mladima. U trci za klikovima i novom publikom ne biraju sredstva, pa psovke, hajke i verbalni sukobi među jutjuberima povremeno prerastaju u svojevrsne „ratove“ unutar zajednice.

„Na Jutjubu je uvek ta neka borba – ko je prvi, ko je glavni, ko ima najviše pratilaca. Suština ‘Klikbejta’ nije bila da prozivamo određene osobe, nego postupke. To je veoma važno. I ako bude došlo do neke drame nećemo se osvrtati. Za nas je na kraju dana najbitnije ono što smo preneli publici“, rekao je Dušan Srbljak, urednik portala i Jutjub kanala PCAXE.

Nije poenta da budeš slavan

Sličnog stava je Filip Milenkov Ćofi koji, zajedno sa Stefanom Lazićem, vodi popularan kanal „Najbolji ortaci“. „Ko se pronađe nek se zapita u kome je problem. Možda nešto i promeni. Šta se na kraju desi, desilo se. Mi smo zadovoljni rezultatom“, ističe Ćofi.

Influenseri, prema njihovim rečima, često nisu ni svesni koliki uticaj imaju na mladu publiku. „Kao otac troje dece shvatio sam jednu stvar: nije poenta da budeš slavan na Jutjubu, niti da to radiš samo da bi zaradio novac, nego da ostaviš nasleđe“, kaže Dušan. „Mnogo mi je drago što mlada ekipa koja je učestvovala u ovom projektu to uočava i shvata da je to proces“.

Sloboda, ali i odgovornost

Muzički spot „Klikbejt“ nastao je u sklopu projekta „Mladi mediji“ koji Dojče vele Akademija (DW Akademie) sprovodi u Srbiji i regionu od 2017. godine.

„Podržavamo ovu inicijativu osmorice influensera protiv negativnih pojava na jutjuberskoj sceni. DW Akademiji je stalo do slobode, ali i odgovornosti medija u koje i spadaju Jutjub kanali. Zbog toga smo im omogućili produkciju“, rekao je Klaus Daman, menadžer DW Akademije za Zapadni Balkan.

„Klikbejt“ ukazuje na odgovornost jutjubera prilikom kreiranja medijskih sadržaja za decu i mlade, ali i njihove publike da kritički pristupaju informacijama.

„Poruka koju su jutjuberi sami izradili ukazuje na virtuelne probleme mladih. Ovaj klip bi se čak mogao dobro integrisati u nastavu fakultativnog predmeta ‘Jezik, mediji i kultura’, jer ima mnogo dodirnih tačaka s temama medijske pismenosti“, rekao je Klaus Daman.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top