Komitet za zaštitu novinara: Vlast da omogući novinarima N1 da rade slobodno i budu bezbedni

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zabrinut je zbog nedavnih događaja u vezi sa televizijom N1 i poziva vlast da novinarima te televizije omoguće da rade slobodno i u bezbednom okruženju, rečeno je za Glas Amerike u toj organizaciji.

Provladini tabloidi u Srbiji pokrenuli su novi ciklus napada na regionalnu televiziju N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića, optužujući ga da je „albanski lobista“ i „plaćenik“. Poslednja u nizu meta je i novinar N1 Miodrag Sovilj, čije pitanje predsedniku države Aleksandru Vučiću, prorežimski mediji i zvaničnici iz vladajuće partije dovode u vezu sa pogoršanjem zdravstvenog stanja predsednika Srbije.

Programska koordinatorka CPJ za Evropu i Centralnu Aziju Gulnoza Said u pisanoj izjavi za Glas Amerike ističe da bi „novinari N1 trebalo da budu u mogućnosti da obavljaju svoj posao slobodno i da budu bezbedni“.

„Vlasti u Srbiji treba da osiguraju bezbednost novinara tako što će istražiti akte zastrašivanja i maltretiranja zaposlenih u televiziji N1 i odgovorne privesti pravdi“.

NUNS: Vlast ćutanjem podržava kampanju

I Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je duboku zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija – pIZolicije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade, ocenjujući da nereagovanje nadležnih na kampanju ukazuje da ona uživa podršku vlasti.

NUNS upozorava i na manipulacije i neistine, kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja lažne fotografije vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao „šiptarski plaćenik“.

IZVOR: GLAS AMERIKE

AUTOR: JOVANA ĐUROVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *