NUNS: Novinari i mediji da se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara u izveštavanju o slučaju silovanja Milene Radulović i ostalih žrtava

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje pisanje mnogobrojnih medija koji svakodnevno krše Etički kodeks i Zakon o javnom informisanju i medijima, izveštavajući o slučaju silovanja Milene Radulović i ostalih žrtava koje su se priključile optužnici.

Pojedini mediji koji iznose detalje datog iskaza žrtve silovanja Milene Radulović i drugih devojaka, koje su prijavile osumnjičenog Miroslava „Miku“ Aleksića čine to kršeći uzuse novinarske profesije i time doprinose duploj viktimizaciji žrtava što se nikako ne može opravdati javnim interseom. Takođe, koristimo ovu priliku da istovremeno upozorimo medije da se ne igraju uloge sudija i da poštuju prezumpciju nevinosti osumnječenog.

Naime, u proteklih nekoliko dana javnost je počela da biva zatrpana naslovnim stranama, ali i emisijama u kojima se razmatra i ulazi u privatnost žrtve, te se time i relativizuje uloga samog osumnjičenog za silovanje.

NUNS podseća da Srbija kao zemlja ima poprilično dubok problem sa nasiljem prema ženama, te da se ovakvim gnusnim potezima samo obeshrabruju žrtve da prijave pretrpljeno nasilje. Svedoci smo da su glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić, ali i mnoge druge devojke pokrenule regionalnu lavinu ohrabrenja, solidarnosti i podrške, da se ogole seksualni prestupnici na pozicijama moći.

NUNS poziva redakcije da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da poštuju privatnost žrtve i prezumpciju nevinosti osumnjičenog.

Izvor: NUNS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *