Novi izveštaj EK s kritikama samo objavljen na sajtu Ministarstva, reakcija nema

Još jedan izveštaj Evropske komisije, i još kritika u vezi sa stanjem u medijima. Brisel brine zbog napada na novinare i uticaja na medije, ali zvaničnog odgovora iz Beograda nema.

Iako je neformalni dokument o vladavini prava i stanju o medijima iz Brisela poslat još 6. decembra, niko iz Vlade se dve nedelje nije oglasio o njegovom sadržaju. Jedino što su uradili je da su ga objavili na sajtu ministarstva za evropske integracije, ali su i to uradili tek ove nedelje. A u dokumentu – kritike i zabrinutost iz Brisela.

„Slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su razlog za zabrinutost, naročito na lokalnom nivou. Politički i ekonomski uticaj na medije i dalje je razlog za zabrinutost“, navodi se.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da su problemi u oblasti medija poznati od ranije. Zbog toga, kaže, ima velika očekivanja od Medijske strategije.

„Očekujem dobar rad po ovom pitanju jer su svi problemi identifikovani: bezbednost novinara, uređivačka politika, reklamni prostor, uloga REM-a. Sada smo u fazi da čekamo da se strartegija usvoji, ali ono što je najvažnije je primena te strategije“, rekao je Fabrici.

Primena je nešto što obećavaju predstavnici vlasti, ne samo domaćoj, već i međunarodnoj javnosti.

„Kad god razgovaramo sa srpskim zvaničnicima dobijamo informacije da se radi na strategiji. Iz kojih razloga nije donesena, šta je sa REM… to je teško reći. Imamo obećanja da će to biti napravljeno do izbora“, kaže odlazeći ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota.

A upravo REM se našao i na tapetu izveštaja iz Brisela.

„Još uvek je potrebno ojačati nezavisnost REM-a kako bi bio u mogućnosti da zaštiti medijski pluralizam, a naročito dozvoliti mu da obavlja poslove reagujući na programske promene koje narušavaju informativni sadržaj i programsku šemu, kako je navedeno u frekvencijskim dozvolama, i dajući mu ovlašćenje da propisuje odgovarajuće novčane kazne“, navodi se u izveštaju.

Analitičari ocenjuju da je zbog ovakvog izveštaja iz Brisela potpuno jasno zašto je Srbija otvorila samo jedno poglavlje u pregovorima sa EU, kao i da ne čudi zbog čega su evroparlamentarci morali da posreduju u dijalogu o izbornim uslovima.

„Sve što je dogovoreno u narednom periodu mora biti dokazano da je primenjivo. Ove poslednje informacije o mogućnosti izbora novih članova REM-a ne ulivaju poverenje, ali niko u Srbiji nema luksuz da zatvori vrata bilo kakvom dijalogu“, kaže Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

O tome koliko su vrata zaista otvorena ponovo će proveriti evroposlanici, krajem januara ili početkom februara. Do tada treba ispraviti i mnogobrojne kritike, između ostalih i one koje se odnose na transparentnost političkih aktivnosti, neprimeren politički uticaj na pravosuđe, i to što zvaničnici javno komentarišu istrage i sudske procese.

IZVOR: N1

AUTOR: DUŠAN MLADJENOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top