Pokrenut postupak izbora dva nova člana REM-a

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pokrenuo je postupak izbora dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), posle ostavki Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića.

Odbor je konstatovao da su dosadašnji članovi Saveta REM Goran Peković i Đorđe Vozarević podneli ostavke 20. odnosno 21. januara i pokrenuo je postupak izbora dva nova člana Regulatornog tela za elektronske medije.

Po zakonu, nove članove REM predložiće nadležni odbor Skupštine AP Vojvodine, kao i Udruženje izdavača elektronskih medija i udruženje novinara u Republici Srbiji.

Kako je istakao predsednik Odbora Mirko Krlić (SNS) član Saveta REM bira se na pet godina, i može biti biran u dva mandata.

Član odbora Đordje Vukadinović (poslanička grupa Nova Srbija – Pokret za spas Srbije) istakao je da su ove dve ostavke bile očekivane i najavljene posle dijaloga vlasti i opozicije pod patronatom Evropskog parlamenta, kada je postignut dogovor da će REM biti popunjen po formuli „3+2“.

On smatra da Goran Peković, koji je u dva mandata bio član Saveta REM, snosi odgovornost za činjenicu da ovo regulatorno telo nije dobro radilo svoj posao, dok za Đorđa Vozarevića smatra da nije bio adekvatan kandidat za tu funkciju, i zato i nije svojevremeno glasao za njihov izbor.

Vukadinović kaže da ostavke ova dva člana REM pokazuju da su oni podložni političkim pritiscima, i da rad pojedinih članova REM nije nezavisan. I zato je apelovao da se sad izaberu članovi REM koji će biti ljudi od integriteta i ocenio da je to u interesu i vladajućoj koaliciji.

Reagujući na diskusiju Vukadinovića, članica odbora Snežana Paunović (SPS) odbacila je tvrdnje da je vladajuća većina primorala ova dva člana REM da podnesu ostavke.

Ona je naglasila da su ostavke njihov lični čin i da Odbor u skladu sa zakonom raspisuje postupak za izbor novih članova REM, a ne raspravlja o pretpostavkama Djordja Vukadinovića da je bilo pritisaka da se ostavke podnesu.

Članica odbora Nataša Mihailović Vacić (SPS) odbacila je optužbe na rad Gorana Pekovića, i istakla da je on stručnjak.

Ona je podsetila da je neka druga vladajuća većina izabrala Pekovića za člana REM u prvom mandatu 2009. godine, a da su prilikom izbora za njegov drugi mandat 2016. godine glasali protiv njega.

Kako je najavljeno, Javni poziv za izbor dva nova člana REM biće objavljen na sajtu Skupštine, u Službenom glasniku, i u dnevnoj štampi.

Odbor za kulturu i informisanje razmatrao je i amandmane na predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi, kao i Zakona o arhivskoj gradji i arhivskoj delatnosti. Usvojeni su samo amandmani sa kojima se saglasila Vlada Srbije.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *