Seminar „Autorska prava u digitalnom dobu“ održan u Novom Sadu

U organizaciji Centra za razvoj lokalnih medija u Novom Sadu održan je seminar „Autorska prava u digitalno doba“. Seminar je održan 14. novembra 2017.godine u prostorijama Hotela „Novi Sad“ u Novom Sadu. 

Seminar „Autorska prava u digitalno doba“ obuhvatio je edukaciju o pravnoj složenosti zaštite autorskih i srodnih prava u doba digitalizacije i obuhvatio je sledeće teme:
DIGITALIZACIJA I AUTORSKO PRAVO ZA ON-LAJN MEDIJE,  PRAVNA ZAŠTITA KORIŠĆENjE NOVINARSKIH TEKSTOVA;  AUTORSKA PRAVA FOTOGRAFA – FOTOGRAFIJE IZMEĐU AUTORSKIH PRAVA I MEDIJA;  ZAKON O ZAŠTITI AUTORSKIH PRAVA I ZAŠTITA PRED SUDOM;

 

Predavači su bili pravnici-advokati Miloš Stojković i Kruna Savović iz advokatske kancelarije „Živković & Samardžić“,

 

 

 

Zvezdan Mančić, fotograf i predstavnik Centra za razvoj fotografije, kao i predstavnici medija koji su vodili sudske sporove u vezi sa autorskim pravima.

 

Svrha ovog seminara bila je da se predstavnici lokalnih medija, urednici, novinari i drugi medijski profesionalci  upoznaju, edukuju i posavetuju o ograničenjima u autorskom pravu, kolektivnim ostvarivanjem autorskih i srodnih prava i pratećim izazovima, posebno kada je u pitanju značaj zaštite autorskih prava u oblasti on-line medija (naročito fotografije), te sa izazovima i mogućnostima zakonitog pristupanja on-line sadržaju.

ns 2

Na seminaru je, takodje bilo reči o pravima novinara i o sudskoj praksi, ali je preovladao  zajednički stav da je problem veliki i da bi bolja komunikacija između medija i fotografa bila od velike koristi, jer im se stanovišta umnogome razlikuju kada je reč o zakonodavstvu.

 

Jednodnevni seminar „Autorska prava u digitalno doba“ organizovao je Centar za razvoj lokalnih medija iz Požarevca, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top